Kétségkívül ijesztő volt az az eladási hullám, amelyet az elmúlt napokban éltek át a befektetők a világ vezető tőzsdéin. A legfontosabb mindenki által követett tőzsde index az amerikai S&P 500-as három nap leforgása alatt 5550 pont feletti régióból hétfőn zárásra 5186 pontig esett. Az index ezzel július közepén elért csúcsához képest már közel 8,5 százalékkal áll alacsonyabban.

Ez első ránézésre soknak tűnik, azonban, ha figyelembe vesszük, hogy a jelenlegi ciklikus bikapiacon 2022 októbere óta már 60 százalékot emelkedett, máris nem tűnik igazán soknak. Sőt, még a korrekciónak hívott 10 százalékos csökkenést sem érte még el.

Az index grafikonjára vetve egy pillantást jól látszik, a mostani eséssel egyértelműen letört az az emelkedő trendvonal, amely tavaly november óta meghatározó volt az index mozgásában. Nem csak ezt, de az 50 napos mozgóátlagot is magasan maga fölött hagyta az index. Mindezek ellenére a ciklikus emelkedő trend egyelőre még nem került veszélybe. Erről akkor lehetne beszélni, ha mélyebb mélypontra esne a mutató és ezzel megtörne az emelkedő mélypontok és egyre magasabb csúcsok 2022 októbere óta tartó szabályos sorozata.

Az utolsó ilyen mélypont, az index grafikonján idén áprilisban alakult ki 4960 pont magasságában. Ha az index ez alatt zárna mintegy 3 százalékkal, akkor lehetne a ciklikus bikapiac végéről beszélni és arról, hogy ismét eljött a medvepiac. Ehhez azonban további közel 5 százalékot kellene esnie a mutatónak.

Egy korrekció egyébként rá is fért a befektetőkre, akiknek hangulata ismét szélsőségesen optimistává kezdett válni. A tőkepiaci hírlevél írók körében végzett felmérésben a részvény vásárlást javasló szakértők száma már több mint négyszerese volt azoknak, akik inkább eladást javasoltak. Ez az úgynevezett bull/bear arány a felmérés 50 éves történetében általában már 3,5-ös érték felett túlzottan optimista állapotot szokott tükrözni, amelyet nem ritkán korrekció követ. Erről bővebben itt írtunk, amikor jeleztük, hogy a túl jó hangulat akár egy nagyobb esésnek is megágyazhat.

Az aktív alapkezelők amerikai szervezetének tagjai körében (NAAIM) a portfóliók átlagos vételi kitettsége az S&P 500-as index irányába a legutóbbi felmérésben 83 százalék volt. Július elején a 100 százalékot is meghaladta, ami azt mutatta, hogy az átlagos alapkezelő tőkeáttételes részvényvételi pozícióban volt. Ez szintén a lokális csúcsok közelében szokott kialakulni. A legutóbbi, tavaszi minikorrekció idején az az arány 60 százalékig esett vissza, ami arra utal, hogy lehet még tere a piacon a további csökkenésnek, amelynek logikus célja lenne a fent említett, valamivel 5000 pont alatti támasz. Egyébként szintén ebben a sávban jelenthet támaszt a jelenleg valamivel 5000 pont felett húzódó 200 napos mozgóátlag is.

Korrekció az S&P 500-as indexben
Korrekció az S&P 500-as indexben
Kép: Economx, stooq.com

Mivel az elsődleges trend még felfelé tart, ezért, ha további esések lennének, akkor joggal lehet arra számítani, hogy sok lemaradó befektető ezeken a szinteken már beszállási pontokat keres.

Letört támasz a Nikkei 225-ös indexben
Letört támasz a Nikkei 225-ös indexben
Kép: Economx, stooq.com

Ami igaz az amerikai részvénypiacra, az már nem mondható el az összeomló japán tőzsdéről. Az elmúlt években a befektetők egyik kedvenc célpontjává váló ország vezető tőzsdeindexe, a Nikkei 225 ugyanis akkorát esett, hogy azzal letörte a trend szempontjából meghatározó jelentőséggel bíró támasz szintet, így itt jó eséllyel középtávon egy csökkenő trend kialakulására lehet számítani. Ebben persze a nagy esést követően bőven van tere a felfelé történő korrekciónak, azonban az a valószínű, hogy a 36 600 pont magasságában letört támasz szint kemény ellenállásként fogja akadályozni az index talpra állását.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!