A jelek szerint igazuk volt, akik előre szóltak, érdemes vigyázni a részvényekkel, a július-augusztus hónapokban hagyományosan rosszul teljesítenek a tőzsdék. A magyar piacnak is voltak gyenge pillanatai pénteken, de az semmi ahhoz képest, ami pénteken történt Japánban, és már a csütörtök esti amerikai részvénypiaci mozgások miatt

sokan elkezdték kongatni a vészharangot.

Friss: esnek tovább az indexek 

A Budapesti Értéktőzsdén délelőtt volt egy nagyobb lejtmenet, a 14.30-kor publikált amerikai foglalkoztatottsági adatok láttán azonban délután újabb eladói hullám indult. De a BUX még ezzel együtt is felülteljesítő. A német tőzsde viszont elég rosszul fest, a DAX másfél százalékkal került lejjebb. Az amerikai tőzsdenyitás jelentős mínusszal indult, a Nasdaq 2,3 százalékkal kezdte a kereskedést.

Mi történt eddig? 

A New Yorki tőzsdén a Nasdaq 100 index 2,44 százalékkal esett csütörtökön, pénteken pedig nagyon leszerepeltek az ázsiai börzék: az esést Japán vezette, a Nikkei 225 index 5,8 százalékkal zuhant.

Ennyire durva pánikhullám nem érte a japán tőzsdét 2020 márciusa óta. 

Amerikában a recessziós félelmek egyre erősebbek, ez mindenhol nyomás alatt tartja a – főleg a növekedési – részvényeket. Japánban az eséshez hozzájárult a jen drasztikus erősödése (amit a szerdán végrehajtott váratlan kamatemelés indított el), már 149 jent sem kell egy dollárért, miközben 3 hete még 162 volt a dollár/jen keresztárfolyam. Ennyire gyors és látványos devizaerősödés egyrészt nem tesz jót a turizmusnak, másrészt hátrányos az exportcégeknek. Körülbelül annyira extrém az árfolyammozgás, mintha a forint hirtelen 396-ról 364-ig erősödne az euróval szemben.

Nem néznek ki jól a friss adatok

A Nasdaq 100 index három hét alatt már 8,6 százalékkal csúszott vissza a július 10-i csúcsról. Hetek óta tart a tőke kiarámlása a növekedési és technológiai papírokból, ezek helyett az értékalapú részvényeket keresik a befektetők.

Kép: economx

Csütörtökön az ISM beszerzési index elég rosszul sikerült (46,8 pont) és egyértelműen romló ipari konjunktúrára utalt, tovább felerősítette a recessziós félelmeket, amire még a munkaerőpiaci trendek is rátettek egy lapáttal. A csütörtöki adatok szerint a múlt héten 249 ezer új munkanélküli segélykérelmet nyújtottak be, a várt 233 ezer helyett.

Meredeken emelkedik a munkanélküliség

Pénteken pedig megérkezett a Fed által is kiemelten figyelt payroll adat, itt 175 ezer fő volt a várakozás. Ez a szám azt mutatja, hogy a közzétételt megelőző hónapban mennyivel bővült a foglalkoztatottság a nem mezőgazdasági dolgozók körében. Nagyon negatív adat érkezett, csupán 114 ezerrel nőtt a foglalkoztatottság, a munkanélküliségi ráta pedig 4,1-ról 4,3 százalékra nőtt. Ez szintén a recesszió esélyét növeli. A reakciók így festenek: 

  • gyengül a dollár
  • emelkedik az arany ára
  • negatív maradhat a hangulat az amerikai tőzsdén

Mi várható ezek után a magyar tőzsdén?

A romló nemzetközi befektetői hangulat a hét második felében lehúzta a hazai részvényárfolyamokat is, a következő napok nagy kérdése, hogy ezúttal tartósabb lesz-e az eladói nyomás. A vezető részvények közül fontos támaszhoz ért az OTP és a Magyar Telekom, a Richter pedig a korábbi sikeres kitörést tesztelheti vissza. A Mol szűk sávban mozog, hamarosan nagyobb mozgás indulhat. A következő napok rendkívül izgalmasnak ígérkeznek, hiszen keddtől péntekig minden vezető részvény esetében megjelennek a második negyedéves eredmények – írta Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője. 

 
 
 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!