Rég látott negatív hangulatban indult a kereskedés a tőzsdéken, az eladói hullám a magyar piacot sem kerülte el. Egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben, akik hazai részvényeket tartanak, 

  • egyrészt ésszerű lehet gyorsan csökkenteni a kitettséget a magyar papírokban,
  • másrészt a várakozások szerint a magyar blue chip vállalatok mindegyikétől erős negyedéves profitszámok várhatók, így pedig lehet felívelés a hazai nagypapírokban ezen a héten – a sort a Richter nyitja, a gyógyszergyártó kedd reggel 6 órakor publikálja a negyedéves számait 

Megütötték az OTP-papírokat

A hétfői kereskedés első fél órája a Budapesti Értéktőzsdén a gyors kitárazásról szólt. Pánikról azonban talán még sincs szó, hiszen a forgalom az OTP kivételével nem jelentős. A bankpapírokban azonban nagy a volumen, délelőtt már az 5 milliárd forintot közelíti a forgalom. A nyitóban látott zakóból egyelőre nem is sikerült talpra állni, sőt már több mint 5 százalékos mínuszban kereskednek az OTP részvényeivel. A BUX 3,7 százalékos mínuszban van 12 órakor.

Az OTP részvények hétfői mozgása

Ez váltotta ki az esést

Még pénteki adat, hogy az amerikai munkanélküliségi ráta meglepetésre 4,3 százalékra ugrott, ami a várt 4,1 százalékhoz képest jókora meglepetés, és ráerősített a recessziós félelmekre. A Goldman elemzői a gyenge foglalkoztatási jelentés után 15-ról 25 százalékra emelték az amerikai recesszió esélyét a következő egy évben. A kockázat azonban korlátozott, és a Fednek van mozgástere, hogy szükség esetén gyorsan cselekedjen.

Milyen adatokra kell figyelni?

A magyar deviza továbbra is a vártnál jobb teljesítményt nyújt, igaz a múlt hét már elég gyászosra sikerült. Hétfőn délelőtt 398 körül mozog az euró-forint keresztárfolyam. A forint szempontjából meghatározó lehet a keddi kiskereskedelmi forgalom, valamint a csütörtöki inflációs adat.

Utóbbinál a júniusi 3,7 százalék után 3,9 százalékra számítanak az elemzők. 

A jelenlegi érzékeny hangulatban a szokottnál  is jobban koncentrálhatnak a befektetők az amerikai gazdasági adatokra. Ebből a legfontosabb az ISM szolgáltatóipari index, amit magyar idő szerint 16 órakor tesznek közzé. A júniusi 48,8 pont után most 51 pont a várakozás.

Az előjelek rosszak, múlt csütörtökön az ISM beszerzési index már arra utalt, hogy visszaesik az ipari konjunktúra. 

Az arany lehet a pánik egyik nyertese

A történések nyertese az arany lehet, az árfolyamnak jót tehet, ha a piacok gyors kamatcsökkentést kezdenek árazni Amerikában, másrészt piaci pánik idején az arany menekülő eszközként kerülhet előtérbe.

Hétfőn reggel ki is lőtt az árfolyam, egy uncia 2455 dollárba került, de onnan már visszakorrigált a jegyzés. Az említett okok mellett még a geopolitikai helyzet élesedése is feljebb lökheti az arany árfolyamát, ha Irán valóban támadást indít Izrael ellen. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!