A hónapokig tartó nyugalmat követően kitört felfelé az amerikai tőzsdék volatilitása, miután átmenetileg összeomlott a japán tőzsde és a befektetők tömegesen kezdtek el menekülni a jenkamatok gyengeségére épülő carry-trade pozícióikból. Az eladási hullámban szerepet játszott, hogy eközben aggasztó adatok láttak napvilágot az amerikai gazdaság állapotáról. Bár a hétfői nagy esést követően valamelyest magához tért az S&P 500 index, az még mindig 6 százalékkal áll alacsonyabban július közepén elért csúcsától.

Miután hónapokig az amerikai gazdaság puha földet érését árazták a befektetők, a múlt héten napvilágot látott vártnál gyengébb feldolgozóipari és foglalkoztatási adatok nyomán most sokan újra gondolják pozícióikat. Ebből a szempontból bírhatnak döntő fontossággal a héten érkező inflációs adatok és vállalati gyorsjelentések, ezek ugyanis jelezhetik, merre készül kitörni a piac a visszaesést követően – írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

Az S&P 500-as részvényindex
Az S&P 500-as részvényindex
Kép: stooq.com, economx

A várakozások szerint a szerdán publikálandó júliusi fogyasztói árindex 3 százalékos emelkedést mutathat, amely így megegyezne annak június értékéből – derül ki az investing.com által közölt elemzői konszenzusból. Most egyébként a túlságosan alacsony adat sem lenne igazán kedvező, ez ugyanis arra utalna, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed esetleg túl sokáig hagyta magasan a kamatokat, kockáztatva ezzel az amerikai gazdaság recesszióba csúszását.

A határidős jegyzések alapján a befektetők most már 55 százalékos esélyt adnak egy szeptemberi kamatcsökkentésnek, egy hónapja ennek valószínűsége ez alapján alig 5 százalék volt.

Bár a részvényárak az elmúlt napokban ismét felfelé indultak, a kereskedők szerint még eltart egy ideig, amíg a nyugalom visszatérhet a piacokra. A Chicagói Árutőzsde félelem indexnek is becézett VIX indexe – amely a szereplők által az S&P 500-as indextől várt volatilitást mutatja - hétfőn minden idők legnagyobb egynapos ugrását produkálta és olyan szintre ugrott, amire legutóbb a koronavírus járvány kitörését követő időszakban, 2020-ban volt példa. Márpedig egy ilyen megugrást követően hosszú időre van szükség, míg a nyugalom visszatér a tőzsdére. A Reuters elemzése szerint amikor az index 35 felett zár (hétfőn 38 felett érte el csúcsát), átlagosan 170 kereskedési napba telik, mire visszatér a hosszú távú átlagának tekinthető a 17,6-os értékre.

A VIX index határidős ára
A VIX index határidős ára
Kép: stooq.com, Economx.hu

Eközben az eddig megjelent vállalati gyorsjelentések sem adtak kellő kapaszkodót arra, hogy merre kéne elindulniuk a részvényáraknak. Az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek eddig átlagosan 4,1 százalékkal értek el jobb eredményt a második negyedévben a vártnál, ez összhangban van a hosszú távú 4,2 százalékos átlaggal.

Arról, hogy az amerikai gazdaság gerincét adó belföldi fogyasztás milyen állapotban van, jó képet adhat majd a  Walmart és a Home Depot héten megjelenő gyorsjelentése. Az idei piaci emelkedés húzóerejének számító  Nvidia számaira augusztus 28-ig kell várni.

Ha mindez nem lenne elég, a részvénypiaci bizonytalanságot tovább növelheti a közelgő amerikai elnökválasztás, bár a kampány hajrája valószínűleg csak szeptemberben robban be igazán. Míg a korábbi felállásban a befektetők nagyjából előre jelezhetően vélték az elnökválasztással párhuzamosan zajló kongresszusi választások eredményeit, sokak szerint Kamala Harris július végi beszállása az elnökválasztási harcba alaposan átrajzolhatja az esélyeket – írták a JPMorgan elemzői. Az Ipsos csütörtökön megjelent közvélemény-kutatása szerint  Harris jelenleg 42 százalékon áll  Trump 37 százalékával szemben.

Chris Marangi, a Gabelli Funds befektetési igazgatója arra számít, hogy a választások növelhetik is a piaci volatilitást. Azonban ez jó lehetőségeket teremthet, ha a Fed szeptemberben valóban a kamatcsökkentés mellett dönt. Ekkor ugyanis véleménye szerint folytatódhat a már hetek óta tartó rotáció az amerikai piacon, amelynek során az eddig piacvezető és ezért elég drágává vált technológiai részvények helyett a befektetők elkezdik majd a lemaradó és alulárazott szektorok részvényeit vásárolni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!