A kiskereskedelmi forgalomról, az inflációról és a termelői árakról megjelent adatok segítettek eloszlatni a hónap elején a vártnál gyengébb munkaerőpiaci jelentés által kiváltott félelmeket az amerikai gazdaság állapotával kapcsolatban. A vezető részvényindexek felpattantak, a befektetők pedig egymást taposva igyekeznek visszaszállni azokba a pozíciókba, amelyeken idén már sokat kerestek. 

A nagy technológiai cégek részvényeitől kezdve a kis és közepes kapitalizációjú vállalatok papírjain át szinte mindenre ráugrottak a vevők – írja összefoglaló elemzésében a Reuters. Pedig a hó elején a profi befektetők annyira tartottak a recessziótól, hogy azt vélték a piacokat fenyegető legnagyobb veszélynek.

Az augusztus 5-i lokális mélypont óta az idei legnagyobb nyertesek közül jó néhány ismét erőteljes emelkedést produkált. A chipgyártó  Nvidia árfolyama több mint 20 százalékot ugrott, míg a Philadelphia SE Semiconductor index 14 százaléknál is többet erősödött. A kis kapitalizációjú részvények, amelyek júliusban erős teljesítményt nyújtottak, szintén talpra álltak a közelmúltbeli mélypontokról, az árfolyamukat nyomon követő Russell 2000 közel 5 százalékkal emelkedett.

A kedvező makroadatok azonban nem csak a részvénypiacoknak adtak lendületet, hanem csökkentették azokat a várakozásokat, amelyek szerint a Federal Reserve Nyíltpiaci Bizottsága már szeptemberben nagyobb mértékű kamatcsökkentést hajtana végre a recesszió elkerülése érdekében. A határidős piaci jegyzések alapján a befektetők most nagyjából 25 százalékos esélyt adnak egy 50 bázispontos kamatcsökkentésre, augusztus elején a nagy piaci zuhanást követően ez még 85 százalékon állt a CME chicagói árutőzsde adatai szerint. Most a legvalószínűbb forgatókönyvnek a 25 bázispontos vágást látják.

A Fed tervei a jövő héten válhatnak egyértelműbbé, amikor Jerome Powell elnök a központi bank éves gazdaságpolitikai szimpóziumán a wyomingi Jackson Hole-ban tart beszédet.

Az S&P 500 az év során több mint 16 százalékkal emelkedett, és körülbelül 2 százalékkal marad el júliusi történelmi záróértékétől. Ráadásul egy sor, a piac belső szerkezetét vizsgáló technikai elemzés által használt mutató sem utal arra, hogy úgynevezett duplacsúcs alakzat készülne kialakulni az indexben.

Az S&P 500-as index alakulása
Az S&P 500-as index alakulása
Kép: Economx, stooq.com

A Capital Economics elemzői szerint a puha landolásba vetett hit mellett ismét előtérbe kerül majd a mesterséges intelligencia térnyerésére spekuláló lelkesedés. Ők továbbra is 6000 pontra várják az S&P 500-as index év végi értékét, ami további 8 százalékos emelkedést jelentene.

Persze addig lesz min izgulni. A szeptember hagyományosan az egyik legvolatilisebb hónap amerikai tőzsdéken és persze sokat nyom majd a latba az Nvidia hó végén megjelenő gyorsjelentése is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!