A legfontosabb amerikai tőzsdeindex, az S&P 500 soha nem látott magasságban, 5762 ponton fejezte be a szeptemberi kereskedést, A Dow Jones 42 300 ponttal ugyancsak örökös csúcsra ért, és ami még érdekesebb: ugyanezt tette a DAX 19 365 ponton, miközben a német gazdaság képtelen az idei évben növekedést produkálni.

Mint forrás a patakot

Kétségtelen, hogy a tőzsdei emelkedést segítik a nagy lendülettel megindított kamatcsökkentési ciklusok a két legnagyobb jegybanknál, kiegészülve azzal, hogy mind az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, mind az Európai Központi Bank viszonylag dinamikus kamatcsökkentési ciklust ígér. Az alacsonyabb kamatkörnyezet így hamar visszatérhet, de ezzel együtt ellentmondásosnak tűnik, hogy szakadatlanul száguldanak a piacok, miközben a nagy jegybankok szintjén már visszavonják az eszközvásárlási programok során kibocsátott hatalmas összegű többletlikviditás egy részt.

A tőzsdét a pénz élteti, mint forrás a patakot, és az eszközvásárlási programok során kibocsátott több mint 10 ezermilliárd dollár nélkül nem is juthattak volna ezekbe a magasságokba az árfolyamok, ugyanakkor az már különös, hogy a pénzvisszavonás időszakában és sikerül újabb és újabb csúcsokat dönteni az indexek.

Kevés részvény viszi a piacot

Kétségkívül árnyalja a helyzetet, hogy az indexek csúcsra járatásáért viszonylag kevés részvény felelős, így nem kis kell olyan nagy összeg a megemelésükhöz. A legnagyobb technológiai cégek óriásira növekedése miatt súlyok óriási lett az S&P 500 indexben, és miután továbbra is leginkább ezeket veszik, önmagukban képesek úgy csúcsra húzni az indexet, hogy a részvények széles köre nem emelkedik, esetleg jóval el is marad mindenkori csúcsától.

Ez a folyamat alapvetően a mesterséges intelligencia mánia, melynek során a chipgyártók és a mesteréges intelligenciát leginkább fejlesztő nagy tech cégek papírjainak ára emelkedik. A helyzetet jól szemlélteti, hogy a világ legnagyobb cége, a jelenleg 3500 milliárd dollárt érő Apple súlya több mint 7 százalék, az őt követő Microsoft és Nvidia 6,5 illetve 6,2 százalék, így csak ez a három papír az index súlyának 20 százalékát adja. 

Az Alphabet (Google) és az Amazon egyaránt 3,65 százalék körüli súllyal bír, a Meta 2,55 százalékkal, így a 6 papír már lényegében az index 30 százalékát adja. Így önmagában az általuk érezhető fokozott kereslet elég ahhoz, hogy az indexet folyamatosan új csúcsra vigye, de megemlíthető még Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway, ami a zseniális befektetési politikának köszönhetően ugyancsak csúcs körül van és súlya 1,73 százalék, vagy a Tesla és a fogyókúrás gyógyszerei miatt szárnyaló Eli Lilly másfél-másfél százalékkal. A fennmaradó 490 részvény nagy része akár stagnálhat vagy csökkenhet is, vagyis az emelkedés nem széleskörű.

Piaci pszichológia

A korábbiakban ilyen koncentrációra nem volt példa, így az index csúcsra viteléhez nem volt elég néhány részvény csúcsra járatása, a papírok sokkal szélesebb körének kellett dinamikusan emelkednie. Ezzel együtt mégiscsak komoly eredményről van szó immár enyhén csökkenő pénzmennyiség mellett, ami arra utal, hogy a másik fontos rövidtávú tényező, a pszichológia rendkívül pozitív, persze elsősorban a néhány nagy kedvenc esetében.

S&P 500 index, 5 hónap
S&P 500 index, 5 hónap
Kép: stooq.com

A folyamat külön érdekessége, hogy a harmadik negyedév során, augusztus elején volt egy 3 napos összeomlás a piacon, amikor a japán jegybank ügyesen kiugrasztotta a jen alapú carry trade ügyletek birtokosait pozícióikból, melynek során átmenetileg pánik uralkodott el a piacon. Hosszabb távon ugyanakkor a befektetők már pozitívnak ítélhették, hogy ezek a spekulatív ügyletek visszaszorultak. 

A bika és az elnökválasztás

A bikapiac (hosszú távú emelkedő trend) így túlélte az év historikusan leggyengébb negyedévét, mondta el a CNBC-nek Emily Bowersock Hill, a Bowersock Vapital Partners vezérigazgatója. Úgy látja, hogy a folyamat ki is tarthat legalább az év végéig, mivel a cégek eredményei, legalábbis a húzórészvények esetében egyelőre jól alakulnak, és a lakossági fogyasztás is erős. Kérdés persze, hogy az amerikai elnökválasztási kampány szerepet játszik-e a piac erejében, mindenesetre historikusan az elnökválasztás előtti tőzsdei emelkedő trend gyakran hozza hatalmon lévő elnök pártjának győzelmét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!