A román tőzsde Európa egyik sztárja, a befektetők pedig bizakodóak a további rallyt illetően, mivel várhatóan még több vállalat fog tőzsdére lépni – írja összefoglaló elemzésében a Bloomberg. A bukaresti BET részvényindex az elmúlt 12 hónapban  dollárban számolva közel 40 százalékkal emelkedett, ez az ötödik helyre volt elég a hírügynökség által követett több mint 90 vezető részvényindex közül.

A Hidroelectrica SA megújuló energiát hasznosító vállalat tavalyi 1,8 milliárd dolláros tőzsdei kibocsátása is hozzájárulhatott ahhoz, hogy nagyobb lett a külföldi befektetők érdeklődése az ország iránt, s ez pozitívan hatott vissza a belföldiek tőzsde iránti érdeklődésére. Nőtt a vállalatok értékeltsége és a likviditás is, igaz ezek még mindig elég alacsonyak nemzetközi összehasonlításban.

Az érdeklődést fenntarthatják a további tőzsdei bevezetések, s az alapvető tényezők adottak a román piac további jó szerepléséhez – mondta Andrei Nedelcu, az SAI Erste Asset Management Romania befektetési igazgatója szerint. 

Bár Románia hagyományosan gyorsan növekvő gazdasága lelassult, a kamatcsökkentések és az infláció csökkenésével az élénkülésnek jeleit mutatja. A javuló makrokilátásokhoz mellett sokan játszanak arra is, hogy a világ egyik legjelentősebb indexszolgáltatója, az MSCI talán már jövőre feltörekvő piaci kategóriába minősíti át a jelenlegi „frontier market” státuszából.

Adrian Tanase, a bukaresti tőzsdét működtető Bursa de Valori Bucuresti SA vezérigazgatója a Bloombergnek elmondta, az ország jól áll az  MSCI piacra jutási kritériumai szempontjából, és rendelkezik a felminősítéshez szükséges számú tőzsdén jegyzett vállalattal, viszont még mindig nem felel meg a likviditási követelményeknek.

Gyurcsik Attila, a budapesti Accorde Alapkezelő vezérigazgatója azért árnyalta a képet. A szakértő felhívta a figyelmet, hogy az MSCI általában a nyári felülvizsgálat során szokta a különböző országok besorolását megváltoztatni. Ez azt jelenti, hogy a következő lehetőség Bukarest számára a jövő év közepe körül adódik.

A bukaresti BET részvényindex
A bukaresti BET részvényindex
Kép: Economx, stooq.com

Amúgy az index nagy emelkedése korántsem a Hidroelectrica részvényeinek köszönhető, hiszen azok az elmúlt egy évben mindössze 11 százalékot drágultak. Ráadásul vannak olyan mutatók, amelyek alapján a bukaresti piac már nem számít olcsónak, a BET index átlagos árfolyam/könyv szerinti érték mutatója nem marad el az MSCI Emerging Markets indexének értékétől és vannak e szempontból olcsóbb tőzsdék is a régióban. A varsói tőzsde diszkontja ehhez képest eléri a 30 százalékot is.

Dan Popovici, az OTP Asset Management Románia vezérigazgatója azt mondta a hírügynökségnek, hogy az értékelési boom fenntartható. Ő úgy véli, a román bankrészvények jól fognak teljesíteni, kiemelte, a kedvező kiskereskedelmi forgalom a gazdaság folyamatos fellendülésére utal. A Bloomberg konszenzusa szerint a román GDP  2025-ben 3,5 százalékkal bővülhet az idei 2,7 százalékról.

Persze nem mellékes makro-szempontból, hogy a román kormány mit kezd az elszabaduló költségvetési hiánnyal a jövőben. A befektetői érdeklődés viszont fennmaradhat, ha megvalósulnak a tervek más részben állami vállalatok tőzsdei bevezetéséről, például a bukaresti reptér tőzsdei bevezetésére is sor kerülhet. A bukaresti tőzsde jövő év közepén tervezi elindítani a határidős részvény- és indexkereskedést az összefoglaló szerint.

A BET index nagy emelkedése azonban nem egyedülálló jelenség a régióban, a Budapesti Értéktőzsdén hasonló folyamatok játszódtak le az elmúlt egy év folyamán. A BUX index értéke az elmúlt 12 hónapban forintban számolva 28 százalékkal ugrott meg, s ha nem a szeptember eleji időpontot, hanem a tavaly nyári lokális mélypontot nézzük, akkor gyakorlatilag fej-fej mellett teljesített helyi devizában mérve a két piac. Ez arra utal, hogy a bukaresti tőzsde ugyanazokból a nemzetközi tőzsdei tendenciákból profitálhatott, mint amelyek a BUX indexet is a magasba hajtották.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!