Az olasz Unicredit már 9 százalékos részesedéssel rendelkezik a német központú Commerzbankban – válaszolta a hitelintézet a Bloomberg megkeresésére. Két lépésben jutottak idáig, a részvények felét a német államtól vették meg, a többit pedig a tőzsdén. Ezzel már az olasz bank a Commerzbank második legnagyobb tulajdonosa a német állam mögött, amely egyébként azt tervezi, hogy teljesen kiszáll a pénzintézetből.

A hírre szerdán a Commerzbank részvényei szárnyalni kezdtek, az árfolyam 17 százalékkal lőtt ki, miután az olaszok közölték, további részesedés vásárláshoz kérnek engedélyt a szabályozói hatóságoktól.

Az Unicreditnek van már bankja Németországban, övék a HypoVereinsbank, ha megszerzik a Commerzbankot, akkor nagyot lépnének előre a német piacon, mind a lakossági, mind a vállalati szegmensekben.

Az olasz nagybank befektetői szintén pozitívan fogadták a terveket, az Unicredit részvények szerdán közel 4 százalékkal drágultak. A Commerzbank részvények meglehetősen nyomott áron forognak a tőzsdén, az árfolyam a könyv szerinti érték csupán 50 százaléka, szóval nem mondhatni, hogy nagyon drágán kerülnének birtokon belülre az olaszok.

Akik 10-11 milliárd eurót különítettek el felvásárlásokra, lehetőleg ott terjeszkednének, ahol már jelen vannak. Tavaly megvették a görög államtól az Alpha Bankot és vele együtt az Alpha romániai leányát. De itt nem álltak meg, vitték a lengyel Vodenót és a belga Aion Bankot is. Ahhoz, hogy a Unicredit 10 százaléknál többet szerezzen a Commerzbankban, az Európai Központi Bank engedélye is kell. 

Egy teljes kivásárlás azonban nem lenne egyszerű menet, Németországban hagyományosan erős a szavuk az igazgatóságban a munkavállalók képviselőinek. Intő jel, hogy 2005-ben, amikor az olasz pénzintézet megvásárolta a Hypo-t, több ezer munkahelyet zárt be. Az akvizíció (ha sikerül) nem befolyásolja az Unicredit osztalékfizetési terveit. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!