Kismértékben az elemzői várakozásokat is felülmúló negyedéves számokról jelentett kedden a Richter. A gyógyszergyártó árbevétele 216,3 milliárd forint volt az április-június időszakban, míg az elemzők valamivel kevesebbre, 214 milliárdra számítottak.

A kiemelten figyelt mutató – tisztított üzemi eredmény – viszont alacsonyabb lett a vártnál: 66 milliárd forint helyett 62,9 milliárd. Az adózott nyereség azonban verte a várakozásokat: a gyógyszergyártó 70 milliárd forint nettó profittal zárta a negyedévet, több mint 10 százalékkal felülmúlva a piaci konszenzust.

Orbán Gábor vezérigazgató kiemelte, az első félévben az volt az egyik legfontosabb fejlemény, hogy a négy üzletágból három erős kétszámjegyű növekedésre volt képes, a második negyedévben pedig már a general medicines szegmens is jelentős bővülést tudott felmutatni.

A jövedelmezőség mindegyik divízióban javult, ezért a menedzsment megerősítette az éves profitvárakozását.

A félév végén kifejezetten jól állnak a legfontosabb mutatók:

  • (tisztított) EBIT marzs: 32,4 százalék
  • egy részvényre jutó nyereség (EPS): 756 forint
  • tőkére vetített jövedelmezőség (ROE): 19,6 százalék

Az igazán nagy dolog a társaságtól, hogy miközben a forintban kifejezett bevétele csupán 1,5 százalékkal nőtt az első félévben 2023 első hat hónapjához képest, az üzemi  eredménye harmadával bővült, az adózott profit pedig közel megduplázódott. A bevétel úgy nőtt 1,5 százalékkal, hogy az idei számokhoz már nem járult hozzá a romániai kis- és nagykereskedés bevétele, mert azt a céget tavaly értékesítették.

A jelentés legfontosabb megállapításai:

Az első félévben a gyógyszergyártás bevétele 14 százalékkal nőtt (éves szinten), a gyengébb forint némi hátszelet adott az értékesítésnek, az árfolyamhatástól tisztítva 12,5 százalék volt a plusz

A második negyedévben további stratégiai tranzakciók zárultak le, így 2024-ben már négy jelentős tranzakciót hajtott végre a Richter

A teljes évre vonatkozó menedzsment várakozás így fest: gyógyszeripari bevételek 2,15-2,25 milliárd euró, tisztított üzemi eredmény 725-750 millió euró

Az M&A ügyletek további 1 százalékponttal támogathatják az árbevétel növekedését, de kis mértékben, körülbelül 10 millió euróval negatívan befolyásolhatják az EBIT-et 2024-ben.

Így teljesítettek a főbb üzletágak:

Neuropszichiátria: 22 százalékos bevételnövekedés, a vezető termék (Vraylar) 18 százalékos forgalomnövekedést ért el Amerikában a második negyedévben, itt az is segített, hogy a tengerentúli értékesítés utáni, a Richternek járó jogdíjbevételek dollárban érkeznek, amely erősödött az elmúlt hónapokban a vezető devizákhoz képest

A Nőgyógyászati üzletág kiemelkedően teljesített, 15 százalékos bevételnövekedéssel az első félévében. A kulcsfontosságú márkák (EVRA, Drovelis, Ryeqo és Lenzetto ) továbbra is a növekedés fő hajtóerői maradtak, de a hagyományos portfólió is jól teljesített.

A Biotechnológiai divízió (árfolyamhatástól szűrt) bevételei 20 százalékkal nőttek éves szinten

A General Medicines üzletág a második negyedévben visszatért a kétszámjegyű forgalomnövekedéshez. A szezonális tényezők megszűntek, a kelet-európai eladások javultak, a volumen/mix hatás továbbra is támogató maradt, amit segítettek az új bevezetések, emellett az árfolyamhatás is pozitív volt a második negyedévben.

Az év első hat hónapjában a Richter 21 milliárd forint nem-realizált nyereséget ért el az ingadozó devizaárfolyamok miatt, ugyanezen a soron egy éve 49 milliárd forint veszteségük volt még.

A Richter vezetősége hamarosan sajtótájékoztatót tart, amelyről az Economx tudósít.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!