Elképesztően jövedelmező befektetési stratégia volt 2023 eleje óta a nagy növekedési potenciálú technológiai gigacégek részvényeinek vásárlása és tartása, míg a többi tőzsdei részvény hozama alaposan lemaradt az olyanoké mögött, mint az  Amazon vagy az Nvidia. Azonban ez a helyzet hamarosan meg is változhat, különösen a csütörtöki amerikai inflációs jelentés után, amely jelentősen növelte az amerikai  Fed közelgő kamatcsökkentésére vonatkozó várakozásokat.

Az adat azt mutatta, hogy 2021 óta a legalacsonyabb szintre csökkent az amerikai infláció júniusban, a leginkább követett adat, az élelmiszer-, és energiaárak nélkül számolt maginfláció mindössze 0,1 százalékkal nőtt májushoz képest. Erről itt írtunk bővebben.

Az alacsonyabb kamatok viszont előnyösek lehetnek egy csomó olyan szektor számára, amelyek teljesítménye idén lemaradó volt a tőzsdén. Ilyen például az ingatlanszektor, az iparvállalatok és a kisebb kapitalizációjú cégek részvényei – írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

Sőt, a hét második felének piaci történései arra utalhatnak, hogy a kezdődő változás talán már meg is kezdődött. A Nasdaq 100-as index, amelyben nagy a technológiai cégek súlya, csütörtökön az idei év legnagyobb esését szenvedte el, míg a kisebb kapitalizációjú cégeket követő Russell 2000 a 2024-es év legjobb napját produkálta. A Nasdaq 100 idén eddig mintegy 21 százalékot emelkedett, míg a Russell 2000 mindössze 6-ot.

Az S&P 500-as index alakulása
Az S&P 500-as index alakulása
Kép: Economx, stooq.com

Szintén csütörtökön az egyenlő súlyozású S&P 500 – amely elvileg az index átlagos részvényének mozgását reprezentálja – 2020 óta a legnagyobb relatív nyereséget érte el az S&P 500-hoz képest, amelyek mozgását a legnagyobb súlyú technológiai részvények masszívan befolyásolnak. Ez persze csak minimálisan csökkentette a két index közti különbséget, a nagy index még mindig 18 százalékos nyerőben van szemben az egyenlő súlyú mutató 6,7 százalékos hozamával idén.

Vannak persze olyan vélemények is, hogy a mostani mozgás csak egy egyszerű korrekció, miután a két piaci szektor teljesítménye közti különbség már nagyon szélsőségessé vált. Volt már ilyen mozgás a közelmúltban, például 2023 végén, amikor a piac elhitte, a kamatcsökkentés küszöbön áll. Azonban ahogy elkezdett általánossá válni a meggyőződés, hogy a kamatok hosszabb ideig is magasak maradhatnak, úgy halt el ez a mozgás a piacon.

Mindenesetre a chicagói árutőzsde határidős jegyzése alapján a piac jelenleg közel 90 százalékos esélyt ad egy szeptemberi, 25 bázispontos kamatcsökkentésre.

A kisebb vállalatok, köztük a biotechnológiai cégek, amelyek eredménye nagyban függ a kamatoktól. Ők sokat nyerhetnek, ha azok tényleg megindulnak lefelé, de a tőkeigényes projekteket futtató iparvállalatok is komolyan profitálhatnak – mondta Matthew McAleer, a Cumberland Advisors elnöke a hírügynökségnek.

Ráadásul a kötvényhozamok csökkenésével a részvénypiac egésze vonzóbbá válhat a hüvelykujj szabályok alapján. Az irányadó 10 éves amerikai államkötvény hozama jelenleg 4,2 százalék körül jár. Ez 50 bázisponttal van az április csúcsok alatt, miközben az S&P 500 várható nyereségekkel számolt átlagos árfolyam/nyereség hányadosa (P/E) 21,4. Ez jóval magasabb a 15,7-es historikus átlagnál.

Azonban hiába a kedvező inflációs és kamatkilátások, ha azok az amerikai fogyasztás és a gazdaság gyengülésével párosulnak. Márpedig a múlt héten erre is érkeztek jelek, a pénteken bejelentett előzetes adatok szerint a Michigani Egyetem amerikai fogyasztói hangulatindexe júliusban 66,0 pontra, nyolchavi mélypontra csökkent a júniusi 68,2 pontról.

Matthew Maley, a Miller Tabak vezető részvénystratégája kifejtette:

Ha az amerikai gazdaság gyengül, akkor a befektetők ismét az eddig ellenállóbbnak mutatkozó nagy technológiai cégek felé fordulhatnak. De ha ez mégsem így lenne, és folytatódna a héten megindult rotáció más szektorok felé, az is bőven rejt veszélyeket magában. Ha ugyanis emiatt esni kezdenének az eddig vezető technológiai papírok, az negatívan hathatna vissza a piac egészére is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!