A Warren Buffet nevével fémjelzett Berkshire Hathaway már több amerikai kincstárjegyet, azaz egy évnél rövidebb lejáratú állampapírt birtokol, mint az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedszúrta ki a CNBC.

Az omahai székhelyű befektetési cég a második negyedév végén 234,6 milliárd dollárnyi kincstárjegyet birtokolt, és emellett több mint 42 milliárd dollárnyi készpénzzel és készpénz-egyenértékessel rendelkezett, amely három hónapos vagy annál rövidebb lejáratú kincstárjegyeket jelent. Ehhez képest július 31-én a  Fed birtokában 195,3 milliárd dollárnyi amerikai kincstárjegy volt.

A Fed tulajdonában jelenleg 4,4 billió (ezermilliárd) dollár értékű állampapír van, közöttük egyszerű kötvényektől kezdve az inflációhoz kötött értékpapírokig szinte minden megtalálható.

Az amerikai jegybank az amerikai pénzügyi rendszer megfelelő működésének fenntartása érdekében mindig is tartott valamekkora mennyiségű állampapírt. Azonban ezek mennyisége drasztikusan megugrott a 2008-as pénzügyi válságot követően, amikor a kvantitatív lazítási program keretében a különböző értékpapírok folyamatos felvásárlásával pumpált pénzt az amerikai gazdaságba.

A Fed mérlegfőösszege (millió dollár)
A Fed mérlegfőösszege (millió dollár)
Kép: StLouis Fed, economx

Felismerve ennek veszélyeit, az elmúlt évtized végén elkezdte leépíteni hatalmasra duzzadt mérlegfőösszegét a Fed, azonban közbeszólt a koronavírus járvány. Ekkor, hogy megelőzzék a teljes összeomlást, sutba dobtak minden óvatosságot, és olyan mennyiségű pénzt öntöttek a gazdaságra, amennyit a megelőző években összesen. Sokak szerint ezzel jelentősen hozzájárultak az infláció elszabadulásához is. 

Warren Buffett egy meglepőnek és egyben előrelátónak bizonyult húzással az elmúlt negyedévekben jelentősen leépítette a Berkshire Apple részvénycsomagját, csak a második negyedévben 75 milliárd dollárnyi papírtól szabadult meg. Sokan úgy értékelték a lépést, hogy a guru szerint túlértékeltté vált az amerikai részvénypiac, miközben borúlátóbb lett az amerikai gazdaság kilátásaival kapcsolatban.

A holding egyébként a  kincstárjegyeket közvetlenül az aukciókon szokta megvenni. A vásárlásokat indokolhatja, hogy a 4 és 52 hét közötti futamidővel kibocsátott értékpapírok hozama 5 százalék körül alakult, ami már rendkívül vonzó alternatívát jelenthet a részvénypiaccal szemben, különösen, ha azt felülértékeltnek tartjuk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!