A Webtoon Entertainment, amely magát a világ legnagyobb webes képregény platformjaként jellemzi, 2,67 milliárd dollárban (993,2 milliárd forint) határozta meg piaci értékét az amerikai tőzsdei bevezetés előtt.

Részvényeivel június 27-én kezdik meg a kereskedést a Nasdaq tőzsdén, darabonként 21 dolláron, ami a forgalmazási sáv felső határa. A Los Angeles-i székhelyű vállalat a dél-koreai technológiai óriás, a Naver tulajdonában van, amelyet a koreai és japán képregények növekvő online népszerűsége lendített fel – írja a BBC.

A Webtoon saját bevallása szerint 170 millió havi aktív felhasználóval rendelkezik a világ több mint 150 országában. A vállalat 15 millió részvényt kíván értékesíteni és 315 millió dollárt szeretne bevonni a tőzsdei bevezetés során.

A világ legnagyobb alapkezelője, a BlackRock látványosan kimutatta érdeklődését: akár 50 millió dollárnyi részvényt vásárolna. A Webtoon Entertainment tulajdonában van a Line Manga japán webes képregény- és mangaalkalmazás, a Wattpad webes regényplatform és a Naver Webtoon koreai webes képregénykínálat is.

K-pop és a drámák mellett nagyon hasít a koreai képregény is

Több ezer címet kínál különböző műfajokban – többek között akció, romantika, horror és sci-fi –.
A webtoon-iparág, amely a kizárólag online, mobilon való olvasásra optimalizált képregényekre összpontosít, először két évtizeddel ezelőtt alakult ki Dél-Koreában.

Népszerűségük világszerte robbanásszerűen megnőtt, és a K-pop és a koreai drámák mellett jelentős dél-koreai kulturális jelenséggé váltak.

A webes képregények előállítása olcsó, egyetlen művész egy tablet segítségével is elkészítheti, ami a népszerű képregényeket igen jövedelmezővé teszi. A Spherical Insights & Consulting szerint a webtoon-ipar 2021-ben 4,7 milliárd dollár forgalmat bonyolított, és az előrejelzések szerint 2030-ra ez már 60,1 milliárd dollárra nőhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!