A fő kihívást a Telekom számára a negyedik, állami mobilszolgáltató megjelenése jelentheti a Wood elemzése szerin. A két évvel ezelőtti lengyel példa alapján ugyanis az új szereplő megjelenésével élesedő árverseny miatt a mobiltelefon szegmensben 4 százalékkal csökkenhet a Telekom árbevétele.

Ráadásul a társaság már korábban jelezte, hogy EBITDA-ja az árbevételnél gyorsabb mértékben morzsolódhat le, mivel nincs már tér további költséghatékonysági intézkedések végrehajtására, így a nettó eredménysor még érzékenyebb lesz az árbevétel változására.

A Wood a piaci konszenzussal szemben arra számít, hogy a Magyar Telekom nem tér vissza a 2006-2009 közötti 74 forintos osztalékszinthez, várakozásaik szerint 2013-ban papíronként 55, míg 2014-2015-ben 50 forintot fizet majd a cég.

Az alacsony szinten beragadó eredmény miatt a brókercég elemzője úgy véli, a Telekomnál tovább növekedhet majd a régiós hármasfogat (TPSA és Telefonica O2) összahasonlításában már eleve legmagasabb eladósodottsági rátáját, hogy továbbra is fizetni tudják az osztalékot.

A Wood szerint az ágazati különadó (amelyet Viktor király különadójaként aposztrofál) 2012-t követően kivezetésre kerül, főként mivel az EU nyomása egyre fokozódik Magyarországon, hogy állítsa vissza a hagyományos adórendet az összes iparágban. Bár a brókercég szerint a magyar kormány nem tiszteli az EU-t (ahogy az összes többi nemzetközi szervezetet sem), a politikai elit túlságosan tart attól, hogy az unió elzárja - a számos kormánypárti képviselő számára is remek bevételi forrást jelentő - a kohéziós alapok pénzcsapját, ezért engednek majd az adózási rendszer átalakítását érintő követeléseknek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!