Komoly vita zajlott a Federal Reserve nyíltpiaci bizottságában (FOMC) a jelenleg havi 85 milliárd dolláros ütemben zajló eszközvásárlási program (QE) jövőjéről a március közepén tartott kamatdöntő ülésen - derült ki a találkozó jegyzőkönyvéből, amelyet elképesztő hiba folytán a tervezettnél korábban tettek közzé. A hírek szerint a dokumentumot véletlenül még kedden elküldték emailben egy levelezőlistára, amelyen főként kongresszusi képviselők, valamint ott dolgozó iparági lobbisták voltak.

Abban ugyan szinte az össze kormányzó egyetértett, hogy legalább az év közepéig a mostani formában kell folytatni a QE programot (az egyetlen kivétel vélhetően Esther George, a kansasi Fed elnöke volt), ám a folytatással kapcsolatban nagy volt az egyet nem értés. Csupán néhány kormányzó tartotta volna a programot változatlan formában az év végéig, ugyanis már nem csak az infláció, hanem az esetleges új eszközárbuborékok és a pénzügyi rendszer torzítása miatt is sokan nézik gyanakodva a dollárnyomtatást.

Ugyanakkor a kiábrándítóan gyenge, mindössze 88 ezer új munkahelyet hozó márciusi munkaerőpiaci adatra még nem tudtak reagálni a jegybankárok - a legtöbb elemző a kedvezőtlen makrogazdasági folyamatok valószínűleg meggyőzik majd a vonakodó Fed-vezetőket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!