Pillanatok alatt belecsúszunk ebbe a függőségbe, kimászni pokoli nehéz
Pillanatok alatt belecsúszunk ebbe a függőségbe, kimászni pokoli nehéz

Pillanatok alatt belecsúszunk ebbe a függőségbe, kimászni pokoli nehéz

A 80-as évektől már betört a lakásokba a videójáték, ami alapvetően forgatta fel a fiatalok életét. Azóta pedig fényévnyi fejlődés történt, ám ez nem járt együtt az agyi kapacitás növekedésével. Az Economx podcast adásában Duró Zsuzsanna tehetségfejlesztési szakértővel a játékfüggőségről beszélgettünk.
Horváth Tibor, 2024. augusztus 30. Fotó: Economx / Hartl Nagy Tamás

A játékfüggőség posztmodern korunk szenvedélybetegsége, amely emberek hatalmas tömegeit érinti természetesen a hozzátartozóikkal együtt. Ez a kényszertevékenység irgalmatlan mennyiségű időt vehet el az életünkből, hiszen a boldogságérzet és az adrenalinfröccs miatt rendkívül nehéz ennek hátat fordítani.

Az Economx podcast adásában Duró Zsuzsanna pszichológus, a neveléstudományok doktora, arra hívta fel a figyelmet, hogy a hatalmas technikai előrelépés nem járt együtt az emberi személyiség fejlődésével. A számítógépes játékok mellett nem szabad megfeledkezni a szerencsejátékokról sem, amelyek ugyanolyan súlyos személyiségtorzulást okozhatnak felnőtt korban.

Az okoseszközök hatására az agyi struktúrák is megváltoztak. Másképp fogadjuk be az ingereket, ez pedig egy újabb tudományos/technikai forradalomnak is megágyazhat. Napjainkban már a diákok és a felnőttek közel 10 százaléka mondható eszközfüggőnek, ami már kényszeres viselkedésformákkal jár együtt.

A beszélgetésből kiderül, hogy

  • a lányokat miért nem elégítik annyira az online játék sikerek, mint a fiúkat;
  • mennyiben határozza meg a genetika a függőségeinket;
  • mi az a három leggyakoribb tényező, ami kőkemény gamerré tehet egy embert;
  • miért a sakk a szellemi játékok királya és milyen képességek fejleszthetők általa.

Kövesse az Economx.hu-t!

Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon, Redditen vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Pillanatok alatt belecsúszunk ebbe a függőségbe, kimászni pokoli nehéz

A 80-as évektől már betört a lakásokba a videójáték, ami alapvetően forgatta fel a fiatalok életét. Azóta pedig fényévnyi fejlődés történt, ám ez nem járt együtt az agyi...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.