Kurszk kemény arculcsapása az orosz katonai és politikai vezetésnek
Kurszk kemény arculcsapása az orosz katonai és politikai vezetésnek

Kurszk kemény arculcsapása az orosz katonai és politikai vezetésnek

2022 ősze óta nem volt akkora sikerélményük az ukránoknak, mint most Kurszk környékén, ahol számos orosz hadifoglyot is ejtettek. Mennyire lehet ez fontos epizódja a háborúnak? Erre kerestük a választ az Economx podcastjában Somkuti Bálinttal, az MCC hadtörténészével.
Horváth Tibor, 2024. augusztus 23. Fotó: Libkos / Getty Images / Kostiantyn Liberov - Ukrán katonák egy megsemmisült határellenőrző pontnál Kurszk régióban 2024. augusztus 16-án.

A kurszki ukrán katonai jelenlét valószínűleg nem lesz tartós, de a háború további menetére hosszabban tartó hatást gyakorolhat. Egy háború trendekből áll és az ezeket időről-időre megszakító meglepetésekből, most pedig pontosan ez történt Kijev támadása kapcsán. Bár a háborús bloggerek már egy ideje arra figyelmeztettek, hogy ukrán betörés várható Oroszországba,  a katonai vezetés a füle botját sem mozdította.

Somkuti Bálint, az MCC biztonságpolitikai szakértője az Economx podcast adásában rávilágított arra, hogy az orosz hadvezetésben megmaradt az a fajta merev, szovjet gondolkodás, amelynek köszönhetően nem a legalkalmasabb emberek kerülnek fontos vezető pozíciókba, mert többet nyom latba még mindig az, hogy ki írta a legtöbb jelentést a „hadi” helyzetről, vagy ki suvickolta a legfényesebbre a cipőjét, ezek azonban nem a legfontosabb katonai erények.

„Nekünk magyaroknak nincs sok okunk arra, hogy szeressük az oroszokat, hiszen 1849 óta ötször viseltünk háborút ellenük. Pontosan tudjuk, hogy milyenek, de ezt a világnak is meg kellene tanulnia” – jegyezte meg Somkuti Bálint.

  • Miért nem lehet fordulópontnak tekinteni a kurszki betörést a háborúban?
  • Miért nem lehet bábnak tartani Volodimir Zelenszkij elnököt?
  • Mi lehet az ukrajnai háború legrosszabb forgatókönyve?
  • Mik a fő mozgatórugói az elhúzódó háborúnak?

Mindezekre a kérdésekre választ kapunk az Economx podcast adásában.

Kövesse az Economx.hu-t!

Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon, Redditen vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Kurszk kemény arculcsapása az orosz katonai és politikai vezetésnek

2022 ősze óta nem volt akkora sikerélményük az ukránoknak, mint most Kurszk környékén, ahol számos orosz hadifoglyot is ejtettek. Mennyire lehet ez fontos epizódja a háborúnak? Erre...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.