Oszkó Péter: Orbánék egy aranykor közepette értek el eredményeket
Oszkó Péter: Orbánék egy aranykor közepette értek el eredményeket

Oszkó Péter: Orbánék egy aranykor közepette értek el eredményeket

Az Orbán-kormány valóban jobb egyes gazdasági mutatókban, mint a korábbi kormányzatok, de fontos megvizsgálni, hogy ezeket az eredményeket milyen környezetben érte el Oszkó Péter szerint. A korábbi pénzügyminiszter az Economx Exclusive című műsorában Pogátsa Zoltánnak arról is beszélt, egymástól függetlenül két kormány is pont belecsúszott ugyanabba, hogy amikor eljön a válság, nincsenek tartalékok. 
Vermes Ádám, 2024. június 26. Fotó: Economx / Hartl Nagy Tamás

Oszkó Péter, a Bajnai-kormány korábbi pénzügyminisztere úgy fogalmazott az Economx Exclusive műsorában, hogy a rendszerváltás óta prociklikus a magyar gazdaságpolitika, ehhez elég megnézni az utóbbi két válságidőszakot, amikor egymástól függetlenül két kormány is pont belecsúszik ugyanabba, hogy amikor jön a válság, akkor nincsenek tartalékok. 

Véleménye szerint 2010 után történt egy erős retorikai váltás a külföldi tőkével kapcsolatban, bizonyos szektorokban ennek megfelelően meglehetősen konfliktusos gazdaságpolitikát folytatott a kormány, azonban a gyártás területen gyakorlatilag a meglévő szereplők ugyanolyan domináns pozícióban maradtak, mint előtte. 

Ki a jobb? – Orbánék, vagy az elődök? 

Az Orbán-kormány valóban jobb gazdasági mutatókkal rendelkezik 2010 óta tartó regnálásában, mint az előző kormányzatok, de fontos megvizsgálni azt is, hogy milyen környezetben teszi ezt: milyen kamatkörnyezetben, milyen forrásköltséggel és milyen támogatási környezetben, egyszóval, „mennyi pénze volt az Orbán-kormánynak, hogy mindezeket elérje" – hívta fel a figyelmet Oszkó. 

Hangsúlyozta, van olyan makromutató, amiben nem teljesítettek jobban, mégpedig a termelékenység javulásában, „amennyire beleástam magam, abban az a furcsa, hogy a 2010-et megelőző évtizedben gyorsabb volt összességében a termelékenységi javulás, mint 2010 után."

Erre azt szokták mondani a kormánypárti közgazdászok, hogy itt egy eksztenzív foglalkoztatás-bővítés zajlott le, „ha behozol egy csomó alacsony végzettségű embert, miközben növeled a munkaerőpiaci részvételt, akkor nem fog növekedni a termelékenység, csak a magas hozzáadott értékű munkaerő esetében – válaszolta már Oszkó Péter felvetésére a házigazda, Pogátsa Zoltán.

Oszkó erre még odatette: igen, van olyan makromutató, amiben jobbak, de ezt egy „aranykor" közepette érte el az Orbán-kormány, ami a rendszerváltozás óta soha nem fordult elő. Hogy mit értünk ez alatt? - tette fel a kérdést az egykori pénzügyér. „Az uniós pénzeket és a szinte láthatatlan kamatterheket" – mutatott rá. 

Kövesse az Economx.hu-t!

Értesüljön időben a legfontosabb gazdasági és pénzügyi hírekről! Kövessen minket Facebookon, Instagramon, Redditen vagy iratkozzon fel Google News és YouTube-csatornánkra!

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Oszkó Péter: Orbánék egy aranykor közepette értek el eredményeket

Az Orbán-kormány valóban jobb egyes gazdasági mutatókban, mint a korábbi kormányzatok, de fontos megvizsgálni, hogy ezeket az eredményeket milyen környezetben érte el Oszkó Péter...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.