A három éve alapított texasi székhelyű akkumulátorfejlesztő Group1 bemutatta a világ első kálium-ion akkumulátorát (KIB) egy 18650-es hengeres akkumulátorcella formájában.

A innováció alternatívát kínálhat a jelenleg elterjedt lítium-ion akkukkal szemben, ugyanis orvosolhatja az ellátási lánc problémáit, és mentes az olyan kritikus ásványi anyagoktól, mint a nikkel, a kobalt, a réz vagy a lítium – írja a HVG.

Az átállás stabilabb ellátási láncokat és alacsonyabb termelési költségeket eredményezhet.

Ugyanaz a szabvány

A kálium-ion akkumulátorok kálium-ionokat használnak töltéshordozóként a lítium-ionok helyett, viszont megtartják a szabványos 18650-es formátumot (ami jelenleg a legelterjedtebb a piacon), azaz kompatibilisek a meglévő eszközökkel és infrastruktúrával, zökkenőmentesen integrálhatók a meglévő lítium-ion akkus folyamatokba.

Ez segíthet elkerülni a költséges átszerelést és újratervezést,  

A Group1 akkumulátorának 3,7 V a névleges feszültséggel  és a lítium-vas-foszfát akkumulátorokéhoz hasonló az energiasűrűsége. A kezdeti mintákat már elküldték a legfontosabb OEM-eknek és cellagyártóknak.

Alexander Girau, a cég vezérigazgatója elmondta:

Azzal, hogy mintákat osztunk szét partnereink és a cellagyártók között, utat nyitunk ennek az átalakuló technológiának a széles körű elterjedéséhez.

Az innováció, ami a régiónkat is befolyásolja

A kálium-ion akkumulátor technológia még mindig a kezdeti szakaszában tart. A széles körű alkalmazáshoz még több kihíváson át kéne lendülni, mint az energiasűrűség optimalizálása és a ciklus élettartamának meghosszabbítása

Közép-Európa és az EU energiaellátása szempontjából kulcsfontossággal bír, hogy a jövőben mennyire terjed el az új technológia. Nemrég jelentős lítiumkészletekre bukkantak Szerbiában, ami jelenállás szerint komoly energetikai és gazdasági vonzerőt jelent  az uniós csatlakozásért kérelmező ország számára.

A lítium tárhatja szélesre az EU kapuját Szerbia előtt

Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában jelentős lítiumkészletekre bukkantak, ami alapvetően alakíthatja át a régió gazdasági és geopolitikai helyzetét. Jelen pillanatban az Európai Unió került versenyelőnybe a készletekért folytatott küzdelemben, ami új lendületet adhat akár a csatlakozási tárgyalásoknak is.