Július 3. és július 6. között tartják a népszerű Balaton Sound fesztivált, amelynek résztvevői számára a MÁV-VOLÁN-csoport idén is kedvezményekkel és sűrített éjszakai menetrenddel könnyíti meg az utazást vonattal és busszal egyaránt a Balaton partja körül. A 2022-ben debütált Balaton Sound TravelPass hetijegy június 27. és július 5. között váltható, és 7 napig érvényes a Balaton mindkét partján minden vonatra, illetve a tó mentén közlekedő helyközi Volánbusz-járatokra.

A 2022-ben bevezetett Balaton Sound TravelPass hetijegy az idei szezonban is elérhető, amellyel az utasok hét napon át korlátlanul utazhatnak a Balaton partja mentén a települések között akár vonattal vagy akár a Volánbusz helyközi járataival. Ezzel a jeggyel az érvényességi időszakon belül nem csak Zamárdi környékén, hanem akár a teljes déli vagy északi parton is igénybe lehet venni a menetrend szerinti vasúti és buszos helyközi közszolgáltatásokat, valamint a balatonfenyvesi kisvasutat is.

A hetijegy érvényessége 7 nap, a legkorábbi kezdő nap június 27. lehet, és legkésőbbi pedig július 5-ig lehet megváltani. A Balaton Sound TravelPass így a fesztivál előtti vagy utáni napokon is használható.

A hetijeggyel a legtöbb esetben olcsóbban, kényelmesebben utazhat a fesztiválozó, mintha minden alkalommal külön jegyet vásárolna. A Balaton Sound TravelPass 25 éven aluliak számára, valamint online felületen vásárolva kedvezményes áron érhető el.

25 év alatt még olcsóbb

MÁV mobilalkalmazással a 25 éven aluliaknak 2650, míg a 25 évnél idősebbeknek 3791 forint a hetijegy ára másodosztályra. A pénztári és a jegyautomatás vásárlás esetén 2790, illetve 3990 forint az ára korosztályi bontástól függően. (1. osztályon utazva, illetve kutya vagy kerékpárszállítás során az általános szabályok szerint kell megváltani a további kiegészítő jegyeket.)

A termékekhez a választott vonatra előírt helyjegyet meg kell venni. A hetijegy érvényességi területén azonban szinte valamennyi vonaton van helyjegy nélkül igénybe vehető kocsi, ahol a szabadon maradt ülőhelyek foglalhatók el. Az idei főszezonban, a biztos ülőhelyet keresők számára elérhető a fakultatív helyfoglalás is a tóparti utazásoknál a helyjegyes vonatok esetén.

A fesztivál ideje alatt, Zamárdiban mobil pénztárbusznál is lehet jegyet váltani, továbbá segítő munkatársak teszik kényelmesebbé és gyorsabbá a fel- és leszállásokat. Több vasútőr gondoskodik az utasok biztonságos közlekedéséről.

Érvényességi terület

A hetijegy Szabadbattyán–Siófok–Fonyód–Keszthely, Szabadbattyán-Balatonfüred-Tapolca között és a Keszthely-Tapolca-Sümeg vasútvonalon, valamint a Balaton körüli települések között a Volánbusz helyközi járatain is érvényes. A Balaton Sound TravelPass a felhasználási területen minden vonaton érvényes – beleértve az éjszaka óránként közlekedő Bagolyvonatokat is.

TravelPass csak a Balaton partja mentén érvényes az utazáshoz. Aki a Balaton környéki vonalaknál nagyobb távolságba kíván utazni, pl. Budapest és Zamárdi között, akkor a teljes útvonalra szükséges jegyet váltania – a rá érvényes kedvezményekkel, illetve a feltételeknek megfelelően igénybe veheti a vármegye-, illetve az országbérletet. 

Ezenkívül a TravelPass a helyi települési autóbuszjáratokon (pl. Siófok) sem érvényes.

Az érintett települések között közlekedő emelt szintű szolgáltatást nyújtó Volánbusz-járatokon – a teljes árú és kedvezményes Balaton Sound hetijegyhez egyaránt – a távolsági kiegészítő jegyet meg kell váltani. Aki csak rövidebb időre látogat a fesztiválra, a Balaton24 és a Somogy vármegye24 napijegyekkel is utazhat a Balaton körül a fenti feltétekkel.