Legördült a zalaegerszegi gyártósorról a Magyar Honvédség első magyarországi gyártású Lynx KF–41 gyalogsági harcjárműve – jelentette be a honvédelmi miniszter szerdán Zalaegerszegen, a Rheinmetall gyárában tartott rendezvényen.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a Lynx „egy másik univerzum a BTR-ekhez képest” a Magyar Honvédség kötelékében – írja az Index.

 A honvédelmi miniszter szerint a szomszédban zajló konfliktus 

újra bebizonyította azt is, hogy hadiipart – harckocsigyártó, lőszergyártó kapacitásokat – nem lehet rögtönözni, ehhez hosszú távú fejlesztésre, tervezésre van szükség.
Szalay-Bobrovniczky úgy látja, hogy Magyarország ennek a programnak az eredményeként „lassan visszatér abba az osztályba, ahova tartozott, a profi ligába”.  Hozzátette, hogy a honi hadiipar már most is komoly, a nemzetközi színtéren is kimagasló teljesítményre képes: az itt épített Gidránok, a különféle drónok a világ élvonalába tartoznak,a napokban átadják a várpalotai lőszergyárat is.
A tárca vezető szerint
az egykor legendás teljesítményekre képes magyar hadiipart újjá kell építeni, fel kell használni mindazt, amiben jók vagyunk, és a szövetségeseinkkel gyümölcsöző partneri kapcsolatokat kell építeni, hogy megszerezzük azt, amiben hiányt szenvedünk
A miniszter aláhúzta, hogy a létrehozott üzemeket be kell illeszteni a nemzetgazdaság szövetébe, a kutatás-fejlesztés eredményeit pedig a civil szféra számára is elérhetővé kell tenni.

Ezekkel és a jövőben megvalósuló projektekkel "a védelmi ipar elfoglalhatja helyét a magyar gazdaság motorjában".

Együtt a Rheinmetallal

A miniszter kijelentette: a honi hadiipar arra törekszik le tudja gyártani a hadsereg minden szükséges felszerelését, ehhez azonban megbízható és kiszámítható partnerekre van szükség, amilyen a Rheinmetall.

Björn Bernhard, a Rheinmetall járműrendszerek üzletágának vezérigazgatója arról beszélt, hogy kevesebb mint egy évvel ezelőtt adták át a zalaegerszegi gyárat, ahol mostanra elkészült a legelső Lynx KF-41, a világ legmodernebb gyalogsági harcjárműve. Azt is közölte, hogy

a jövőben egyéb harci eszközöket is fognak gyártani a zalaegerszegi üzemben, többek között parancsnoki és felvezető járműveket, illetve mentőt is.

Paul Walf, a Rheinmetall Hungary vezérigazgatója elmondta, Európa jelenleg legmodernebb, fejlesztő és tesztelő kapacitással is rendelkező gyárában évente több mint 100 járművet képesek gyártani. Jelenleg több mint 220 dolgozót foglalkoztatnak, de a következő években további 200 magyar alkalmazott felvételét tervezik még.