Minden harmadik  25-34 év közötti magyar fiatal borúlátó a tekintetben, hogy képes lesz-e az életben kifizetni egy lakást. Főként a Budapesten (42 százalék) és vármegyeszékhelyeken (47 százalék) élő fiatalok nyilatkoztak így – derült ki az OTP Otthon és az OTP Bank megbízásából, a közelmúltban készült kutatásból.

Az ingatlankereső portál több mint 160 ezres hirdetési adatbázisa szerint Budapesten átlagosan 1,1 millió forintos négyzetméteráron hirdetik a használt lakásokat és a fővárost nem beleszámítva is, országosan négyzetméterenként 726 ezer forintba kerül egy garzonlakás – írja a Piac&Profit.

Az ingatlannal nem rendelkezők 42 százaléka ugyan vágyna saját lakásra, ám kizártnak tartja, hogy azt valaha megtudná fizetni. 

Romló kilátások

2022-ben  megkérdezett 18-24 év közötti fiatalok 10 százaléka nyilatkozott úgy, hogy vett már lakást vagy házat, addig 2024-ben már 16 százalékuk.

Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője elmondta:

Azok, akiknek még nincs saját ingatlanjuk, leginkább az önerő hiányát és a magas hitelkamatokat jelölték meg nehezítő tényezőként, de az árban megfelelő ingatlan megtalálása is sokaknak probléma.

A 18-24 éves korosztályban 56 százalék, a 25-34 évesek körében pedig a válaszadók 50 százaléka az önerő biztosítása nevezte az elsőszámú nehézségnek

A KSH adatai szerint a 20-29 évesek havi átlagos bruttó fizetése 498 387 forint. A hitelfelvételhez minimum 10 százalékos önerő szükséges, ami Budapesten egy belvárosi egyszobás ingatlan esetében átlagosan 4,3 millió forintot jelent.

Az Eurostat adatai szerint ma Magyarországon 17 évet kell dolgozni egy átlagos 75 nm-es budapesti használt lakásért, Olaszországban ugyanez az idő 10-11 év. 

Lipták Zsuzsa elmondta, hogy az első lakást vásárlók, főleg a fiatalok kisebb garzonlakásokban gondolkodnak.

Miskolc a legolcsóbb 

Az otpotthon.hu ingatlankereső portál adatbázisa szerint legdrágábban Budapesten lehet megvásárolni egy 35-40 nm-es lakást: átlagosan 1,13 millió forintos négyzetméteráron.

Az egyetemvárosok és a vármegyeszékhelyek közül Miskolc a legolcsóbb, itt 554 ezres négyzetméteráron ingatlanhoz lehet jutni.

A legdrágább vidéki nagyvárosok közé Debrecen (981 ezer forint/m2) és Győr (878 ezer forint/m2) tartozik.