A kutyák csak zárt, a kézipoggyász megengedett méreténél nem nagyobb szállítóeszközben utazhattak eddig a helyjegyköteles vonatokon.

Tesztjelleggel 2024. június 26-tól már zárt doboz nélkül, csupán szájkosár és póráz használata mellett is utaztathatók a négylábú kedvencek a balatoni InterCity és expressz járatokon.

A MÁV-START szabályzata szerint eddig a 20 kg-nál nem nehezebb kutyák szállítása, viszonylati kutyajegy vagy kutya országbérlet megvásárlása ellenében csak a nem helyjegy köteles vonatokon volt megengedett, szájkosár és póráz használatával. 

A pilot projekt keretében azonban június 26. és szeptember 1. között ezt az engedményt kiterjesztik egyes helyjegyköteles járatokra is.

  • A Balaton déli partján a Balaton és Tópart IC-k, a Jégmadár, Panoráma, Napfürdő, Aranypart, Aranyhíd, Ezüstpart, Fenyves expressz vonatok,
  •  az északi parton közlekedő Kék Hullám IC-k, Csabai Tekergő, Szabolcsi Tekergő, Lesence és Tanúhegy expressz vonatok 2. kocsiosztályán

bevihető az utastérbe szájkosárral, pórázon vezetve viszonylati kutyajegy vagy kutya országbérlet megvásárlása ellenében egy 20 kg-nál kisebb tömegű kutyát úgy, hogy az ne zavarja a többi utast és/vagy kutyát. 

A kutyáról az utazás során sem a pórázt, sem a szájkosarat eltávolítani nem szabad, a pórázt az utasnak a kezében kell tartania. Az utazás során a kutya érvényes (1 évnél nem régebbi) oltási igazolványát be kell mutatni.

Ha a kutyás utas közelében ülő utas kifogásolja a kutya jelenlétét, számára a nem megfelelő helybiztosítás szabályai szerint a vasúti társaság új ülőhelyet biztosít, illetve a nem megfelelő ülőhelyről igazolást ad - írta közleményében a társaság.

A 20 kg-nál nehezebb, nagytestű kutyák változatlanul csak a nem helyjegyköteles vonatokon és csak azok peronján szállíthatók, utastérbe nem vihetők be.

A koronavírus-járvány alatt megugrott a kutyatartók száma Magyarországon. Az Állatorvostudományi Egyetem 2022 elején publikált kutatása szerint a gazdával rendelkező kutyák száma meghaladja a 2,8 milliót, ehhez hozzáadva a gazdátlan egyedeket, Magyarországon a kutyák száma túlszárnyalhatja a 3 milliót, amely minden eddiginél nagyobb számot jelent. A legtöbben, a megkérdezettek 33,4 százaléka egy kutyát tart, a háromnál többel rendelkező gazdák száma csupán 1 százalék. A tanulmány szerint viszonylag kevés, 14, 5 százalékos a menhelyekről, gyepmesteri telepekről örökbe fogadott ebek aránya. A gazdák nagy része nem átgondolt kiválasztási folyamat révén jutott állatához, hanem ismerőstől fogadta be (21,7 százalék), 22,1 százalék ajándékba kapta, és 7,4 százalék azok aránya, akik az utcáról fogadták be, és csupán 2 százalék örökölte a kutyát. Sokan véletlenszerűen jutnak kutyájukhoz, nem mérik fel annak valós igényeit, ami később ember- és állatvédelmi problémák forrása lehet. A megkérdezettek többsége inkább elégedett kutyája engedelmességével, de 84,7 százalékuk se iskolába, se kiképzőhöz nem viszi kutyáját, és nem is tervezi ezt.