A KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft-t jelölte ki az építési és közlekedési miniszter a szolgáltatókat ellenőrző szervezetként a legfrissebb Magyar Közlönyszerint.

A Lázár János által kiadott rendelet szerint a szervezet ellenőrzési köre kiterjed majd a menetrend betartására vagy az attól való eltérésre, az utaskiszolgálás minőségére, a zsúfoltságmentességre, a járművek és az utasforgalmi létesítmények általános állapotára, különös tekintettel a műszaki és biztonsági jellemzőkre, továbbá a tisztaságra, a járművek és utasforgalmi létesítmények akadálymentesítésére, az utastájékoztatás pontosságára és minőségére az állomásokon, megállóhelyeken, interneten, telefonos applikáción, valamint a járműveken egyaránt, az utasokkal való udvarias, segítőkész bánásmódra és az utaspanaszok kezelésére.

A KTI szolgáltatási szintmérési rendszer útján ellenőrzi a közszolgáltatás általános
minőségi jellemzőit.

A személyszállítási közszolgáltatás keretében a minőségmérési rendszer a járatokra, az utasforgalmi létesítményekre, továbbá a közszolgáltató által az utastájékoztatásra is használt internetes felületre terjed ki.

A rendelet szerint a KTI két mérésszervezési mód, a közszolgáltatói és a megrendelői bázisú mérésszervezés alkalmazásával folytatja le az ellenőrzéseket.

A közlekedési cégek ellenőrzési díjat kötelesek majd fizetni a KTI számára. Az idei díjat július 25-ig teszik közzé és július 29-ig kell megfizetni, ezt követően pedig minden hónap 10. napjáig.

A KTI az ellenőrzési díj összegét az országos, regionális és elővárosi személyszállítási közszolgáltatások ellenőrzési rendszere működtetésével és fejlesztésével kapcsolatos költségek fedezésére fordítja. A megrendelő az ellenőrzési díjat indokolt költségként ismeri el, és megtéríti a közszolgáltatók részére.

Családok ezrei bíznak Lázár Jánosban: négyszázmilliárdos üzletet kellene megoldania

Az építőipar nagy bajban van, az állami megrendeléseket vissza kellett vonni, ezért életbevágó, hogy a Budapest Airporthoz kapcsolható fejlesztéseket tető alá tudja hozni Lázár János szakminiszter.