Emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank a Rubik-kocka megalkotásának 50. évfordulója alkalmából Az „50 éves a Rubik-kocka™” megnevezésű, 3 000 Ft névértékű színesfém érmét 2024. július 13-án, a játékot megálmodó és megalkotó ifj. Rubik Ernő 80. születésnapján helyez forgalomba az MNB. 

A medál bemutatja  a világszerte népszerű térbeli logikai játék működési elvét, az érme Szilos András fémműves formatervező iparművész terve alapján készült. 

Az emlékérme előoldalán a „MAGYARORSZÁG” és a „3000 FORINT” felirat, illetve a Rubik-kocka ábrázolása látható, melynek színeit a különböző felületi struktúrák érzékeltetik.  Az érme hátoldala a kocka belső szerkezetének ábrázolását, alatta a hátlap bal alsó és jobb alsó oldalához igazítva a „RUBIK-KOCKA” feliratot jeleníti meg. 

Egy ötvenes éves történet 

1974-ben fejlesztette ki ifjabb Rubik Ernő a háromdimenziós mechanikus logikai játékot és  1977. december 31-én szabadalmaztatta, eredetileg bűvös kocka néven.

A Rubik-kocka emlékérme elő- és hátlapja
A Rubik-kocka emlékérme elő- és hátlapja
Kép: MNB

A térbeli logikai játék 1980-as átkeresztelését követően, Rubik-kocka néven alig néhány év alatt meghódította a világot, legsikeresebb magyar találmányok között tartják számon – globálisan már több, mint 500 milliót adtak el.

1982. június 5-én szervezték meg az első Rubik-kocka-világbajnokságot, amit 2003 óta kétévente rendeznek meg.

Az értékközvetítő és figyelemfelhívó szerepének minél szélesebb körű érvényesülése érdekében az emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében (összesen 20 000 darabot fognak készíteni) – a kibocsátást követő egy évig névértéken vásárolható meg a kibocsátást követő első munkanaptól, 2024. július 15-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában (V. ker. Budapest, Báthory u. 7.).