Nagy Márton szerint azonnali beavatkozásra van szükség a légiközlekedésben, miután az elmúlt hetekben és napokban jelentőssé váltak a repülőjárat-késések.

Méltatlan helyzetek, gyalázatos körülmények alakultak ki, amelyet családok és turisták százainak kellett elszenvedniük. A 21. században megengedhetetlen, hogy az utasok hosszú órákat rostokoljanak a reptéren úgy, hogy nem kapnak megfelelő tájékoztatást és ellátást

- közölte a tárcavezető hozzátéve, hogy ez tarthatatlan, azonnali és összehangolt cselekvésre van szükség.

Orbán Viktor miniszterelnök elvárásainak megfelelően a nemzetgazdasági miniszter a helyzet mielőbbi felszámolása érdekében berendelte a HungaroControl vezetőjét, és arra kéri, hogy azonnal készítsen intézkedési tervet a kialakult anomáliák kezelése érdekében.

A nemzetgazdasági miniszter üdvözölte, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság kiemelten vizsgálja a légitársaságok tevékenységét, és további határozott lépéseket vár el a légitársaságokkal kapcsolatos elfogadhatatlan anomáliák megszüntetése érdekében. 

Nagy Márton arra kérte a Budapest Airport Zrt.-t, hogy biztosítson megfelelő eszközöket és infrastruktúrát ahhoz, hogy az utasokat a lehető legkisebb kellemetlenség érje, komfortérzetük minél magasabb legyen.

Szükség esetén pedig - annak ellenére, hogy ez nem az ő feladata - lássa el élelmiszerrel és ivóvízzel a késést elszenvedő, sokszor kisgyermekes családokat és turistákat - olvasható a miniszter közleményében.

Orbán Viktor miniszterelnök a szokásos pénteki rádióinterjújában azt mondta, hogy amit a budapesti reptéren látni, az a tűrhetetlen kategória, nem lehet nem felháborodni rajta. 

Nem arról van szó, hogy jól szervezik-e a légiközlekedést, vagy nem, hanem, hogy az emberség minimuma is hiányzik

- fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök abban bízik, hogy ha megtörténik a reptér fizikai átvétele, javul a jelenlegi helyzet. Addig is felszólította a minisztereit, hogy tegyenek eleget annak az elvárásnak, miszerint több emberségre van szükség a magyar ember és turisták felé.