Két kínai autómárka érkezik ősztől Magyarországra, az Omoda és a Jaecoo, mindkettőt az ágazat egyik legnagyobb feltörekvő távol-keleti szereplője, a Chery Automobile gyártja.

A magyarországi forgalmazás szeptemberben indul nyolc értékesítési ponttal, de hamarosan már az összes megyeszékhelyen elérhetőek lehetnek a járművek.

A forgalmazók idén körülbelül 500 eladott autóval számolnak, de ez nagyban azon múlik, hogy milyen ütemben érkezik Sanghajból a készlet.

  • Az 1997-ben alapított Chery Automobile Kína ötödik legnagyobb autógyártója, számtalan saját, Európában nagyrészt ismeretlen márkával, mint például az Exeed, a Jetour, az iCar.
  • Ugyanakkor van vegyesvállalatuk a Jaguar Land Roverrel is, ennek az üzemében készülnek a Land Rover Evoque és a Jaguar F-Type modellek.

Az Omoda és a Jaecoo a Chery az első Európába exportált márkái, amolyan medencébe dugott lábujjként ezekkel mérik fel a piacot.

A Chery jelenleg 80 országba exportál, és a legtöbb kínai márkával ellenben nem kizárólag a hazai piacon erősek. 2023-ban 1,8 millió autót adtak el, ebből 937 ezret exportra, ami körülbelül a duplája a  BYD exportjának.

A Forbes beszámolója szerint az újítás budapesti bejelentésén még csak két Omoda 5 típusú autót állítottak ki, amiről kiderült, hogy az alapot jelentő Comfort felszereltségű kivitel 9,9 millió forintról indul, és ebben már olyan extrák is benne vannak, mint a fűtött és szellőztetett sportülés.