A vegyipari fejlesztés ellen szervezett tüntetésen Csárdi Antal országgyűlési képviselő, az LMP frakcióvezető-helyettese azt mondta:

Magyarországból szeméttelepet csinálnak, és e folyamat legújabb állomása Heves, ahol egy akkumulátorgyártáshoz szükséges oldószer, az N-metil-pirrolidon (NMP) gyártását tervezik.

A polgármesteri hivatal elé kedd estére a Sikeres Hevesért Mozgalom hívta a demonstrálókat, az ellenzéki politikus itt az MTI tudósítása szerint kijelentette: maga az akkumulátorgyártás mindent megmutat abból, hogyan fogják a jelenlegi döntéshozók tönkretenni az országot személyes gazdasági érdekeik mentén.

Ezek az üzemek rendkívül környezetterhelők, vízigényesek, ráadásul az eddigiek jó minőségű termőterületeken valósultak meg

- tette hozzá Csárdi Antal, hangsúlyozva, hogy nemet kell mondani mindazon termékek gyártására, melyek a természetet és az emberi egészséget károsítják.

  • Dudás Róbert, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselője beszédében kiemelte: bár a szervezők meghívták, Heves kormánypárti polgármestere nem jelent meg a demonstráción, holott kötelessége lett volna tájékoztatni a lakosokat a tervezett beruházásról
  • Lőcsei Lajos, a Momentum alelnöke szerint a településvezető megtévesztette a hevesieket, miután a választások előtt nyíltan tagadta a beruházás szándékát. A politikus szerint az oldószergyár megépítésének szándéka egy fentről jövő utasítás, melyet egy igazi városvezető nem, csupán egy helytartó hajt végre szemrebbenés nélkül, ezért Lőcsei Lajos lemondásra szólította fel a polgármestert.
  • Ollári-Vadon Mihály Sikeres Hevesért Mozgalom alelnöke közölte: a keddi demonstráció egy tiltakozás-sorozat első állomása csupán, melyet addig folytatnak, míg el nem érik céljukat.

Az eseményen elhangzott: a beruházás ellen eddig mintegy 2200 aláírás gyűlt össze.

Az NMP-t (N-metil-2-pirrolidon, metil-pirrolidon) általában oldószerként használják különféle iparágakban. Veszélyes tulajdonságai miatt az Európai Bizottság 2018 áprilisában korlátozta felhasználását. Reprodukciót károsító anyag, súlyos szemirritációt okoz, bőrirritáló hatású, de légúti irritációt is okozhat. A levegőben gőzként jelen lévő NMP a bőrön keresztül is bejuthat a szervezetbe. Ezt az oldószert találták meg korábban néhány gödi kút vizében, illetve a Greenpeace szerint a gödi Samsung-üzem által is használt városi kommunális szennyvízcsatornában - írta korábban a 24.hu.

Sveiczer Sándor polgármester a Facebook-oldalán közölte:

szerdán lakossági tájékoztatóra várja a hevesieket a tervezett munkahelyteremtő beruházást illetően, melyről az ellenzék rémhíreket terjeszt a városban.

A polgármester korábbi bejegyzéséből kiderül:

A BYN Hungary Kft. 40 milliárdos munkahelyteremtő beruházást valósítana meg Hevesen, jelentősen növelve a város iparűzési adóbevételét.

A projekt során kiemelt figyelmet kap a környezetvédelem, valamint a biztonság - írta.