A Fiat Chrysler Automobiles (FCA) az idei év egyik legnagyobb volumenű visszahívását jelentette be, amely 1.227.808 darab Ram 1500-as pickupot érint. A szoftverhiba a stabilitásvezérlő rendszer kikapcsolását okozhatja - számolt be az Autószektor.

A probléma csak azokat a Ram 1500-asokat érinti, amelyeket 2019-től 2024-ig gyártottak le.

Maga a hiba a blokkolásgátló rendszerrel kapcsolatos.  A vezérmodul szoftverének hibája váratlanul letilthatja a stabilitás-szabályozást. Ha ez megtörténik, a vezető előtt többféle hibakód is felvillanhat a műszerfalon, például a blokkolásgátló, az adaptív sebességtartó, vagy az ütközésjelző is. 

A stabilitás elvesztése egy nagyméretű pickup esetében igazán kellemetlen helyzeteket tud okozni a jármű sofőrjének. Viszont maga a javítás rendkívül egyszerű.

A Ram-kereskedések egy új szoftvert telepítenek a blokkolásgátló vezérmodulhoz, hogy frissítsék a rendszert, ezzel elméletileg kiküszöbölik majd a stabilitás-szabályozás hirtelen letiltását.

A kereskedőket már elkezdték tájékoztatni a visszahívandó autókról, a tulajdonosok értesítése pedig október 3-án kezdődik. 

2024-ben ez már a 44. visszahívás, amit a Fiat Chrysler lefolytat. A legtöbbször a Ford kényszerült erre, 46 visszahívási kérelemmel. A visszahívott járművek számát tekintve viszont nagyjából holtverseny alakult ki a két autógyártó között, mivel az FCA eddig 3.897.071 járművet hívott vissza, a Ford pedig 3.964.484-at.

A Tesla pedig még e két márkát is túlszárnyalja a 4.411.725 visszahívott modelljével. Elon Musk cége idén ugyan csak 10 visszahívást intézett a vásárlói felé, viszont ezek közül kettő is meghaladta az 1 millió járművet,