Még mindig érvényben van a korábbi elvárás, miszerint a kutaknak az áraikat a szomszédos országok szintjén kell tartani - közölte Nagy Márton az ATV Híradójában.

Az üzemanyagárak ismét a szomszédos országok átlagára felett vannak, ezért szerdán a kormány napirendre tűzi a kérdést

- jelentette ki.

Az elvárásnak érvényt fogunk szerezni, vagy úgy, hogy a kiskereskedők megértik és nem játsszák ki ezt az elvárást, vagy úgy, hogy komoly szabályozói lépésekkel be fogunk avatkozni. Nem értjük ezeket az ármozgásokat, hiszen az elvárások, amik az elmúlt hónapban megszülettek, továbbra is fennállnak

- fogalmazott a nemzetgazdasági miniszter.

Ahogy arról az Economx is beszámolt: a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) újabb felszólítást intézett a kereskedőkhöz.

Közleményében a tárca rámutatott: pénteken a 95-ös benzint Magyarországon átlagosan 610 forintért, míg a dízelt 629 forintos átlagáron árulják. Ehhez képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján a szomszédos országokban a benzin átlagára 606 forintot, míg a  gázolajé 611 forintot ért el. Ez arra mutat rá, hogy a magyarok többet fizetnek az üzemanyagért, mint a régió többi országban, egész pontosan 4 forinttal többet a benzinért, és 18 forinttal többet a gázolajért.

A kormány múlt pénteken felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy térjenek vissza a korábbi hónapok gyakorlatához és áraikat mérsékeljék a szomszédos országok átlagára alatti szintre.

A holtankoljak.hu adati szerint kedden a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát is emelte a MOL. Előbbit bruttó 2 forinttal, míg a gázolaj beszerzési árát bruttó 3 forinttal változtatják. Így július 2-tól várhatóan az alábbi átlagárakon tankolhatunk a hazai benzinkutakon: 

  • 95-ös benzin: 615 Ft/liter
  • Gázolaj: 633 Ft/liter 

A benzinár június 20-án lépte át a lélektanilag fontos literenkénti 600 forintos szintet, azóta is töretlen az emelkedés

- emlékeztet a Portfolio.

A portál az okokról azt írja:

  • A hazai üzemanyagárak egyik legfontosabb külső meghatározója a nemzetközi olajárak alakulása, egész pontosan a nyugati benchmark olajtermék Brent árfolyama. A jegyzést elsősorban az eszkalálódó geopolitikai konfliktusok rángatják már hónapok óta, ugyanis Oroszország és Irán is nagyon fontos szereplők a globális olajellátásban. Az olaj ára kedden kedden kéthavi csúcs közelében mozgott.
  • A régiós összehasonlításban az olajárnál is fontosabb körülmény a devizateljesítmény, egész pontosan a forint teljesítménye a dollárral szemben, mivel a nyersolajat dollárban jegyzik - az amerikai fizetőeszköz gyengülése olcsóbbá teszi forintban kifejezve az energiaterméket, és fordítva. Márpedig az elmúlt hetekben a forint alulteljesített a dollárral és a szomszédos országok devizájához viszonyítva.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke múlt pénteken az ATV Híradónak úgy fogalmazott, hogy egyedül a minisztériumon múlik az üzemanyagáraknak a csökkenése. „A kereskedőknek semmi, semmi, ismétlem semmi felelőssége nincs az áremelkedésben (...) Egyértelműen kijelenthető: a magyarországi üzemanyagár túl van adóztatva” - mondta akkor Egri Gábor.