Utoljára a CIB Bank is bejelentette, hogy megemeli a vállalkozói számlák költségét az emelkedő tranzakciós illeték miatt. A pénzintézet október 22-től változtat a díjain, a hirdetményében a pénzforgalmi díj mértéke módosul a tranzakciós illeték változásának megfelelően – tájékoztat a Bankmonitor közelményében.

A tranzakciós illeték a bankokat terheli, de a pénzintézetek a szóban forgó plusz költségeket
jellemzően megpróbálják átterhelni ügyfeleikre. Ezt a lépést a kormány a lakossági bankszámlák esetében megtiltotta, és idén év végéig díjemelési tilalmat rendelt el a lakossági csomagok esetében.

Viszont a vállalkozói bankszámlákat nem védi ilyen intézkedés, így az összes vizsgált bank meg is hirdette a tranzakciós illeték átterheléséből fakadó díjemelést.

Júliusban érkezett a hír, miszerint a kormány megemeli a tranzakciós illeték mértékét: augusztus elsejétől két tétel is megnőtt:

  • Az átutalások, postai befizetések, értékpapír tranzakciók után fizetendő tranzakciós illeték
    0,3%-ról 0,45%-ra nőtt. Ráadásul az adó maximuma is megnő 10 ezer forintról 20 ezer
    forintra.
  • Emellett a készpénzfelvételekhez kapcsolódó tranzakciós illetéket is megemelik 0,6%-ról
    0,9%-ra.

Bár minden pénzintézet erre a döntésre adta a fejét végül, a bevezetés időpontja nem azonos. A bankok az alábbi dátummal módosítják a vállalkozói számlákra érvényes díjakat, terhelik át a tranzakciós illetéket:

  • CIB Bank október 22-től,
  • ERSTE Bank szeptember 20-tól,
  • Gránit Bank szeptember 16-tól,
  • MagNet Bank október 1-től,
  • MBH Bank október 3-tól,
  • OTP Bank augusztus 1-jétől,
  • Raiffeisen Bank október 9-től,
  • UniCredit Bank augusztus 1-től.

Érdemes minden számlanyitás előtt álló vállalkozásoknak körültekintően csomagot választania, és a hatályba lépő hirdetményekre is figyelni a jövőben: elképzelhető, hogy a jelenlegi a
hirdetményekből kiolvasható költségelőny csak átmeneti, mert a kiválasztott csomagnál csak
később terhelik át a megemelt tranzakciós illetéket.

Az a tény, hogy minden bank átterheli a megemelkedő illetéket nem jelenti azt, hogy a
pénzintézeteknél azonosak a banki költségek. Az alapdíj, megbízások ára jelentősen eltérhet az egyes számlacsomagok esetében, vagyis továbbra is nagyon lényeges – a megemelkedő költségek miatt talán még lényegesebb -, hogy melyik bankszámlát választják a cégek.

Ez lehet az igazi veszélye a megemelt tranzakciós illetéknek

Nem várható az, hogy a hazai vagyonosok pénzük döntő részét külföldre viszik a megemelt tranzakciós terhek miatt – ám az igen, hogy a vagyon rendszeresen forgatott részének, a megtakarítások 10-30 százalékának alternatív, külföldi szolgáltatónál keresnek helyet, márpedig ez sem kis pénztömeg. A témáról ITT olvashat bővebben.