Itt a nyár, elindult a nyári szünet, de azok, akik most ősszel kezdik majd a felsőfokú képzéseket az egyetemeken, főiskolákon, hamar szembesülnek azzal, hogy például egy jó lakásbérletért már érdemes a vakáció elején lépni. Ugyanígy fontos és szükséges a pénzügyekhez egy jó diákszámla is.
 
A diákszámlák ugyan kedvezményesek a felnőtt díjazáshoz képest, de

az átutalások pont nem szoktak ingyenesek lenni. A banki díj mellett pluszban a tranzakció összegének 0,3 százalékát is ki kell fizetnie az ügyfélnek a pénzügyi tranzakciós illeték miatt.

Az idei évben azonban két új tranzakciótípus segíti a teljesen ingyenes átutalást bármely két magyar bank között – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Az egyik a fizetési kérelem, mely április 1. óta érhető el és egyfajta fordított átutalásként a pénz címzettje indítja a tranzakciót a pénz küldője felé. A másik ilyen ingyenes átutalásos tranzakciótípus pont a tanév első napján indul az összes banknál, ez a QR-kódos átutalás, vagyis a qvik. Ezzel a kettő tranzakcióval küldve a pénzt, még a pénzügyi tranzakciós illetéknek megfelelő banki díjat sem kell megfizetni.
 
A készpénzfelvételben a törvényi ingyenes készpénzfelvétel áll rendelkezésre, mely ugyancsak minden banknál elérhető, de egy nyilatkozattal kérni kell és csak 16 éves kortól érhető el.

Az ingyenes készpénzfelvétel bármely hazai, forint töltésű ATM-ből havonta legfeljebb 2 tranzakcióra vonatkozik, összesen legfeljebb havi 150 ezer forint erejéig.

Minden banknál ingyenes a bankkártyás vásárlás, érdemes élniük vele a diákoknak is.

Így küzdenek a bankok a számlanyitó diákok kegyeiért

Következzen néhány példa, amelyben a hazai bankok a diákoknak kínálnak ajándékot vagy ajándék pénzt.

Erste Bank

Új számlanyitás esetén 40 ezer forintos jóváírást kapnak a diákok az Erste Banknál, ha internetbankon vagy mobilalkalmazáson keresztül nyitják meg az Erste EgySzámla Díjcsomagot diák kedvezménnyel, amely mellé számlanyitáskor bankkártyát is igényelnek, amit aktiválnak is a számlanyitást követő hónap végéig.

A bankszámlára 24 hónapos hűségidőt kell vállalni, különben az ajándék pénzt vissza kell fizetni. Ez az akció 2024. június 30-ig tart.

A bankszámlanyitás után egy táskát is kapnak ajándékba a diákok, melyet a számlanyitást követően vehetnek át egy bankfiókban. Ez az akció 2024. szeptember 30-ig tart.

Gránit Bank

A Gránit Banknál a felsőfokú képzésben tanuló diákok új ügyfélként, a GRÁNIT Diákszámlát GRÁNIT eBank mobilalkalmazáson keresztül szelfivel megnyitva és a számlanyitás során Mastercard dombornyomott, nem dombornyomott (kivéve Gránit MOST Mastercard bankkártya), Gránit Neo Mastercard, Gránit Platinum vagy Gránit World Elit Metal bankkártyát igényelve és azt 60 napon belül aktiválva ugyancsak 40 ezer forintot kapnak.

A pénzjutalom kifizetésének feltétele a regisztráció a GRÁNIT eBank mobilalkalmazásban és annak aktiválása, továbbá a hozzájárulás a marketing célú megkeresésekhez. Feltétel az is, hogy az új számlatulajdonos 60 napon belül az új bankkártyájával ötször vásároljon sikeresen, tranzakciónként legalább 1 000 forint összegben.

Az ajándék pénzért cserébe 2 éves hűséget kell vállalni a megnyitott bankszámlán. Az akció 2024. július 1-ig tart.

OTP Bank

Az OTP Banknál új OTP Junior bankszámlát vagy Bázis számlát Junior kedvezménnyel, VideóBankkal vagy az OTP MobilBank alkalmazáson keresztüli szelfis számlanyitással nyitó új ügyfelek egy kupont kapnak ajándékba a banktól, melyet az OTP Kedvezményprogramon keresztül kell aktiválni. A kupon a Notebook.hu webshopjában vagy üzleteiben a saját OTP Junior betéti kártyával vásárolva váltható be és a vásárlás értékének 25 százalékában, de maximum 30 ezer forint értékben juttat vissza ajándék pénzt az OTP bankszámlára. Ehhez a marketing megkeresésekhez hozzá kell járulni valamennyi értesítési csatornán és a promóció alatt nem lehet a bankszámlán fizetési hátralék. Az akció 2024. június 30-ig tart.

UniCredit Bank

Az UniCredit Banknál 35 ezer forintot kapnak a Diákszámla Zéró bankszámlát nyitók, ha Mastercard Standard betéti bankkártyát igényelnek és megadnak telefonos és e-mail-es elérhetőséget, illetve mobilbanki szolgáltatást igényelnek. A számlanyitást követő hónap végéig legalább 5 tetszőleges tranzakciót el kell végezni a bankszámlán bankkártyával vagy mobilalkalmazással a bank által megadottak közül (pl. bankkártyás vásárlás, bankkártyás készpénzfelvétel, eseti átutalás, stb.). Az akció 2024. szeptember 30-ig tart.

A 35 ezer forintos jóváíráshoz szükséges feltételeket teljesítő ügyfelek MOJO DYNAMITE BT fejhallgatót is kapnak, ha egy kérdésre válaszolva a havi 150 legközelebbi megfejtést adók közé kerülnek. Az UniCredit Bank összesen 450 fejhallgatót oszt szét 2024. augusztus 31-ig.