Szeptemberben 13 hónapja a legnagyobb egyhavi emelkedéssel nőttek a globális élelmiszerárak elsősorban a cukor drágulása miatt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint.
A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe 124,4 pontra emelkedett szeptemberben, ami 3 százalékkal magasabb az augusztusinál és 2,1 százalékkal magasabb a tavaly szeptemberinél.
A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag –
- növényi olajok,
- gabonatermények,
- húsfélék,
- tejtermékek
- és a cukor
– nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
A cukor árindexe nőtt a legnagyobb mértékben, augusztussal összevetve 10,4 százalékkal, 125,7 pontra. Az okok között szerepelt, hogy romlottak a terméskilátások Brazíliában, miközben fölerősödtek az aggodalmak Indiának arra a döntésére, hogy feloldja a cukornád etanolgyártásra való felhasználására vonatkozó korlátozásokat, ami hatással lehet az ország cukorexportjára.
A gabonaárindex 3,0 százalékkal, 113,5 pontra nőtt a hónap során, amit a búza és a kukorica magasabb exportára okozott. Eközben a rizs árindexe 0,7 százalékkal csökkent.
A FAO növényi olajárindexe 4,6 százalékkal, 142,4 pontra nőtt augusztushoz képest, miután emelkedett a pálma-, a szója-, a napraforgó- és a repceolaj jegyzése is.
A tej árindexe 3,8 százalékkal, 136,3 pontra erősödött szeptemberben, a különböző minőségű tejporok, a vaj és a sajt drágulása nyomán.
A FAO húsárindexe 0,4 százalékkal, 119,6 pontra emelkedett elsősorban a magasabb baromfihúsárak miatt, miközben nem változott a szarvasmarha- és a sertéshús világpiaci ára, a juhhúsé pedig enyhén csökkent az augusztusi szinthez képest.
Tavaly a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 13,7 százalékkal csökkent a 2022. évi 14,3 százalékos emelkedés után.