Egy hónappal ezelőtt a Reuters beszámolója felrobbantotta az internetet az a hír, hogy az aszpartámot, az egyik leggyakrabban használt édesítőszert az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az emberre nézve még rákkeltőnek fogja nyilvánítani. Mégsem így történt. A WHO és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) állásfoglalása szerint biztonságos az aszpartám használata.
Az aszpartámmal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ITT foglaltuk össze.
Sem az agy, sem az izmok nem képesek közvetlenül felhasználni, ezért az energiaitalokban való alkalmazása teljesen értelmetlen – mondta Kulja András.
Kiemelte: a felszívódás után a májba kerül a fruktóz, amit nem képes teljesen feldolgozni, így energiahiány is felléphet, sőt akár a májsejtek is károsodhatnak.
Nagy mennyiségű gyümölcscukor fogyasztása állatoknál memória-, és tájékozódási zavart, az embereknél pedig elhízást és diabéteszt okozhat hosszútávon.
Mivel a mindennapos táplálkozás során így is nagyon sok fruktózt viszünk be, ezért semmiképp sem ajánlom, hogy tovább fokozzuk ennek a mennyiségét
– tanácsolja a szakértő.