Kozma Gábor, az Insura.hu biztosításközvetítő vezérigazgatója szerint a gépjárművek üzembentartóinak tavalyhoz képest legfeljebb 5 százalékos díjemelkedésre kell felkészülniük.

Az újonnan megkötött online szerződések éves átlagos díja a személygépkocsik esetében 33-35 ezer forint körül alakul majd, de a piaci verseny utóbbi időben megfigyelhető élesedése miatt akár az átlagdíjak csökkenése is bekövetkezhet – tájékoztatta az MTI-t.

A független biztosításközvetítő vezetője felhívta a figyelmet, hogy

a kampányban várható átlagdíj jelentősen alacsonyabb az évközi váltók éves átlagdíjánál, ami az előző negyedévben az Insura.hu adatai szerint közel 61 ezer forint volt. 

A különbséget főként az érintett autók speciális összetétele magyarázza, január elsejével ugyanis jellemzően a 2010 előtt vásárolt gépjárművek üzembentartói válthatnak szerződést, amelyeknek pedig csaknem 95 százaléka a legkedvezőbb, B10 bónusz fokozattal rendelkezik. A teljes állománynak ugyanakkor csak mintegy a harmada tartozik a legkedvezményesebb körbe.

Az autóbiztosítás kifejezetten árérzékeny termék, ráadásul egyáltalán nem függ össze a jövedelmi helyzettel. Egy felmérés szerint az ügyfelek 98 százaléka váltana egy olcsóbb ajánlatra, de a válaszadók 72 százaléka már kevesebb, mint 10 ezer forint éves megtakarítás esetén is mozdulna.

Mindezek ellenére manapság mégsem aktívak a gépjármű-tulajdonosok. A tulajdonos- vagy üzembentartó váltásokat figyelmen kívül hagyva, az évfordulós szerződések jó, ha 20 százaléka esetében történik biztosítóváltás.

Tízből hat ügyfél nyilatkozott úgy, hogy még vezetési szokásokat mérő készüléket is használna, ha ezzel csökkenthetné a biztosítása díját. Ez olyan szempontból lehet előnyös, hogy valós megtett kilométer és vezetési szokások alapján kerül meghatározásra a biztosítási díj.
Erről a felmérésről sokkal többet tudhat meg, ha ide kattint >>>

Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnöke jelezte: a kgfb-vel foglalkozó 12 biztosító idén is legkésőbb november 2-ig hirdetheti ki év végi tarifáit. Az érintett ügyfelek ezután tudják összehasonlítani a piacon elérhető lehetőségeket a meglévő biztosítójuk által megajánlott díjjal, amelyet november 11-ig kell megkapniuk postai úton, vagy e-kommunikációs szerződés esetén e-mailben.

A meglévő szerződés felmondására legkésőbb december 1-jén éjfélig van lehetőség.

Az új biztosítás kiválasztásának határideje december 31., de a FBAMSZ elnöke azt javasolja, hogy az ügyfelek az új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés megkötését a meglévő szerződés felmondásával együtt intézzék, ne hagyják az ünnepi időszakra.

A szakértő felidézte: az autósok 2010 előtt egységesen január elsejei évfordulóval köthettek kötelező biztosítást. Az azóta akár újonnan, akár használtan megvásárolt gépjárművek szerződéseinél már nem a naptári év kezdőnapja, hanem a megvásárlás napja számít évfordulónak, amikor lehetőség van biztosítót váltani. Így 2010 óta évről évre csökken az év végén forduló kgfb-szerződések aránya.