Volodimir Zelenszkij október 16-án, a kijevi parlamentben bemutatta Ukrajna öt pontból álló győzelmi tervét.

A terv három titkos kiegészítést is tartalmaz, amelyeket megosztottak a nemzetközi partnerekkel és bemutatják a frakcióvezetőknek

– közölte David Arakhamia, a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője.

Ha a tervet támogatják, legkésőbb jövőre lezárhatjuk a háborút

– mondta Zelenszkij a parlamentben Olekszandr Szirszkij főparancsnok, Kirillo Budanov katonai hírszerzés főnöke és nyugati diplomaták jelenlétében.

„Ukrajna győzelmi terve államunk és pozíciónk megerősítésére irányul. Ahhoz, hogy elég erősek legyünk a háború befejezéséhez...Ez a terv megvalósítható. Ez a partnereinken múlik. Hangsúlyozom: a partnereken. Oroszországon biztosan nem” – hangsúlyozta Zelenszkij a The Kyev Independent tudósítása alapján.

Ukrajna NATO-csatlakozási meghívása a lista élére került. Kijev 2022 szeptemberében nyújtotta be csatlakozási kérelmét, de még nem kapott egyértelmű jelzést a szövetségesektől.

„Megértjük, hogy a NATO-tagság a jövő kérdése, nem a jelen” – mondta Zelenszkij, de hozzátette, hogy egy azonnali felkérés megmutatja Vlagyimir Putyin orosz elnöknek "geopolitikai számításainak" hibáját.

„Mi egy demokratikus nemzet vagyunk, amely bebizonyította, hogy képes megvédeni közös életmódunkat” – hangsúlyozta az ukrán elnök.

A második cikk hangsúlyozza, hogy a háborút Oroszország területére kell vinni, például az augusztus elején indított, határokon átnyúló kurszki behatolás idején. Ez megakadályozza az esetleges "pufferzónák" kialakítását Ukrajna területén.

Zelenszkij ennek alapján kérte az oroszországi nagy hatótávolságú csapásokra vonatkozó korlátozások feloldását, a nagy hatótávolságú képességek további ellátását, valamint a nyugati támogatást az orosz rakéták és drónok Ukrajna feletti lecsapásához.

Az ukrán szárazföldi erők kiépítéséhez, a légvédelemhez, a védelmi beruházásokhoz, a hírszerzési segítségnyújtáshoz és egyéb katonai segítségnyújtáshoz nyújtott további támogatás hozzájárul Ukrajna megerősítéséhez, és eltántorítja az orosz lakosságot "háborús ideológiájuktól"

– mondta az ukrán elnök.

A harmadik pont a nem nukleáris elrettentésre vonatkozik, amelynek egy része továbbra is minősített marad. Ukrajna "átfogó, nem nukleáris stratégiai elrettentő csomagot javasol a területén", amely megvédené az országot a jövőbeni agresszióval szemben.

Ezt a pontot részletesen ismertették az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Olaszország vezetőivel.

A negyedik rész Ukrajna természeti erőforrásainak, például uránnak, titánnak és lítiumnak a felhasználásával foglalkozik, amelyek gazdasági növekedési potenciált jelentenek Kijev és az EU számára. Ukrajna külön megállapodást ajánl az EU-val és az Egyesült Államokkal e források közös befektetéséről és felhasználásáról.

Ez a rész továbbá az Oroszország elleni nemzetközi szankciók fokozására szólít fel, hogy aláássa az agresszió fenntartó képességét.

Ez a negyedik szakasz egy titkosított részt is tartalmaz, amelyet megosztottak a nyugati partnerekkel.

Az ötödik rész Ukrajna háború utáni biztonsági architektúrájával foglalkozik. Zelenszkij szerint Kijev nagy és tapasztalt katonai erővel büszkélkedhet, amely megerősítheti a NATO-t és az európai kontinens biztonságát.

Ha a partnerek egyetértenek, akkor a háború után elképzeljük, hogy egyes Európában állomásozó amerikai katonai kontingenseket ukrán egységekkel váltanak fel 

– mondta az elnök.

„Ha Putyin eléri őrült geopolitikai, katonai, ideológiai és gazdasági céljait, az elsöprő benyomást kelt más potenciális agresszorokban, különösen az Öböl-térségben, az indiai-csendes-óceáni térségben és Afrikában, hogy az agressziós háborúk nyereségesek lehetnek őket is” – mondta az elnök a képviselőknek.

Zelenszkij megjegyezte, hogy Putyin "bűnözők koalíciója" immár Észak-Koreát is magában foglalja , amely nemcsak fegyvereket, hanem személyzetet is biztosított az orosz gyárak és a hadsereg számára.

„Ez gyakorlatilag egy második állam részvétele az Ukrajna elleni háborúban Oroszország oldalán.” Az elnök kiemelte Irán és Kína támogatását is.

„Végre kell hajtanunk a győzelmi tervet, hogy rákényszerítsük Oroszországot, hogy ott legyen a békecsúcson, és készen álljon a háború befejezésére” – fűzte hozzá a tudósítás szerint Zelenszkij.