A Biden-kabinet pénzügyminisztere nem túl kellemes számokat mutatott be: a költségvetési hiány ugyanis 243,74 milliárd dollárra rúgott júliusban, ami az egy évvel korábbi 220,782 milliárd dollárnál 10,4 százalékkal volt magasabb. Az október elsején kezdődött 2024-es pénzügyi év első tíz hónapjában az amerikai költségvetés hiánya éves összevetésben 6 százalékkal, 1517 milliárd dollárra csökkent, a bevétel 10,7 százalékkal, 4085 milliárd dollárra emelkedett, a kiadás szerényebben, 5,6 százalékkal, 5602 milliárd dollárra nőtt.

Később az inflációs adatok is befutottak az Egyesült Államokból: a júniusi 3 százalékot követően júliusban is 3 százalékosra becsülték az éves bázison számított inflációt. Ehhez képest a 12 havi fogyasztói árindex csupán 2,9 százalékkal nőtt.

A vártnál jobb számok tovább erősíthetik azt a spekulációt, miszerint ősztől megkezdheti a Federal Reserve (Fed) a kamatvágási ciklust.

A monetáris irányváltás bejelentésére tökéletesen apropó lehet a jövőheti Jackson Hill-i konferencia, ahol Jerome Powell, Fed elnök is felszólal.

Az elmúlt években többször is előfordult, hogy a politikaváltást itt jelentették be hivatalosan, így egyáltalán nem lenne meglepő, ha most is ez történne.

Európa fáradtan ballag előre

Az Eurostat szerdai adatai alapján az idei második negyedévben, negyedéves bázishoz viszonyítva 0,3 százalékkal nőtt a szezonálisan kiigazított adatok szerint a GDP, ami egyformán igaz volt a teljes EU-ra és az euróövezetre is. Az előző év azonos időszakával összevetve az EU egészében 0,8, míg az euróövezetben 0,6 százalékkal bővült a GDP. Ezzel szemben az Egyesült Államok gazdasága 0,7 százalékkal bővült a második negyedévben, az előzővel összevetve. Éves bázison pedig ugyanez a szám 3,1 százalékot mutat.

Emellett ráadásul az amerikai gazdaság növekedése is felgyorsult, mivel az első negyedévben az előzővel összehasonlítva 0,4 százalékos, míg az előző évivel összevetve 2,9 százalékos növekedést mértek.

Mindez azért érdekes, mert az elmúlt években a két kontinensnek nagyjából fej-fej mellett haladt a gazdasága, noha az USA többnyire felülmúlta Európát. Tavaly azonban lehagyta az amerikai GDP az európait, az év végére pedig már 2,7 százalékpontos különbség alakult ki a növekedést nézve a két régió között. Erre utoljára bő tíz évvel ezelőtt volt példa.

Ezen a listán hogy áll Magyarország? A vert mezőnyben, negyedéves bázison mintegy 0,2 százalékos visszaeséssel.

Éves összevetésben azonban már nem ilyen vészes a helyzet, az 1,3 százalékos második negyedévi növekedésünk jobb az uniós átlagnál is. Németországban 0,1 százalékos visszaesést mértek, érdemes azonban árgus szemekkel figyelni a jövő héten megjelenő feldolgozóipari és szolgáltatóipari menedzserindexeket az országból, amelyek tovább módosíthatják negatív, vagy épp pozitív irányba a kilátásokat.

Bejöhet Orbánék terve? Aki teheti, búcsúzik a forinttól

Több mint ezer milliárddal csökkent a hitelintézetek forintbetéteinek állománya júliusban, ennél nagyobb mértékű csökkenés majdnem egy évvel ezelőtt volt utoljára. Az alapkamat, a kiugró hitelkereslet, a pénzügyi bizonytalanság és az Orbán-kormány extra terhei lehetnek az okok.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→

Valami történt az OTP-vel

Az OTP Bank részvényei egyszerűen elveszítették az irányt. Történt ez annak dacára, hogy a bank második negyedéve a vártnál jobban sikerült. A JP Morgan a negyedéves számokra tekintettel 21 500 forintról 21 ezerre, míg a Morgan Stanley egy nappal a jelentés közzététele előtt 20 100 forintról 20 400 forintra emelte a célárat.

Czibere Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője lapunknak azt nyilatkozta, hogy a fundamentumoknak megfelelően a gyorsjelentést követően inkább emelkednie kellett volna az árfolyamnak. Ehhez képest szerdán 2,5-3 százalékkal kereskedtek alacsonyabb szinteken, mint a jelentés megjelenése előtt.

A szakértő azonban nem zárja ki, hogy a különadó és a megemelt tranzakciós illeték, valamint az ezekkel kapcsolatos kérdések elbizonytalaníthattak egyes befektetőket.

Ugyanakkor még korábban felmerült, hogy az OTP kinézte magának az észt Luminort, amivel bővülne a bank akvizíciója, ez pedig jó hatással lehet rá.

Több társaság jelentése is befutott

A hét elején derült ki, hogy a Waberer's csoport 192 millió eurós árbevétellel fejezte be az idei második negyedévét, ami 9 százalékos emelkedést jelent. Ugyanakkor az előző év azonos időszakában mért bázisidőszakához viszonyítva az adózott nyereség jelentősen, mintegy 61 százalékkal esett vissza, egészen 5,9 millió euróra.

Az európai és magyarországi logisztikai piac kereslete és az ebből adódó árnyomás
kedvezőtlenebb helyzetbe és jelentős kihívások elé állította a logisztikai szolgáltatókat 2024
első félévében. A cégcsoport eredménytermelő képessége a várakozásainknak megfelelően alakult
– értékelte az eredményt Barna Zsolt, a Waberer’s International elnök-vezérigazgatója.
Ugyanezt nem mondhatja el magáról az AutoWallis, amelynek árbevétele az idei év első hat hónapjában 195,2 milliárd, míg EBITDA-ja 9 milliárd forint volt, ezzel pedig az első negyedéves lemaradását is ledolgozta. Ez annak is volt köszönhető, hogy a vállalat 106 milliárd forintos rekordbevételt ért el az elmúlt negyedévben. Mindez pedig arra is rámutat, hogy sikerült leküzdeniük a nehézségeket a Vörös-tenger és a Szuezi-csatorna körül.

Az útlevélgyártás is nagyon bepörgött, a magyar tőzsdén mintegy háromszorosára nőtt az ANY Biztonsági Nyomda részvényeinek értéke. Pedig körülbelül egy évvel ezelőtt még csak valamivel több mint 1500 forintos árfolyamon jegyezték.

A nyomda jelentése szerint az első félévi árbevétel megközelítette a 35 milliárd forintot a nyomdánál, ami 33 százalékkal volt magasabb, mint 2023 első félévének teljesítménye. Az export súlya a bevételek felét tette ki, az üzemi eredmény az 5,6 milliárd forintot, az adózott profit pedig a 3,8 milliárdot is meghaladta.
Zsámboki Gábor, az ANY Biztonsági Nyomda vezérigazgatója szerint a folyamatos külpiaci bővülést egyebek mellett a technológiai beruházásaikkal, továbbá a kapacitásbővítésekkel érték el, amivel a globálisan megnövekedett útlevélgyártási és a biztonsági termékek iránti igényeket ki tudják elégíteni.

Végre: a legolcsóbb repjegyet tudjuk foglalni, és nem is kell sokat keresgélni

Új átirányítási opcióval és garanciával bővült a Kiwi.com szolgáltatása. Átlátható és versenyképes árazást ígérnek az utazási piacon. „Az átirányításból semmilyen bevételünk nincs, de erősen hisszük, hogy ha teljesen átláthatóak vagyunk a fogyasztókkal, akkor idővel ezt észreveszik” – mondta az Economxnak Oliver Dlouhý. A Kiwi.com vezérigazgatója beszélt továbbá a foglalási rendszerek legnagyobb problémáiról, technológiai megoldásokról és a visszatérítési rendszer működéséről is. Interjú.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább.