A várakozásoknak megfelelően 2024. júliusban a fogyasztói árak átlagosan 4,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Júniushoz viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak, a járműüzemanyagok 3,8 százalékkal drágultak.

Kép: economx

12 hónap alatt, 2023. júliushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 2,7 százalékkal nőtt, ezen belül:

  • a cukoré 46,3,
  • a liszté 12,4,
  • a sertéshúsé 10,7,
  • a csokoládé és kakaóé 10,0,
  • az éttermi étkezésé 8,0,
  • a gyümölcs- és zöldségléé 7,1,
  • az étolajé6,5,
  • az alkoholmentes üdítőitaloké 5,5,
  • a tejé 4,8 százalékkal.

A termékcsoporton belül a tojás ára 14,7, a tejtermékeké 8,0, a száraztésztáé 7,6, a kenyéré 4,6 százalékkal csökkent.

A szolgáltatások 9,1%-kal drágultak, ezen belül:

  • a lakbér 11,7,
  • a testápolási szolgáltatások 10,3,
  • az autópályadíj, gépjárműkölcsönzés, parkolás 10,1,
  • a járműjavítás és -karbantartás 10,0,
  • a lakásjavítás és -karbantartás 9,0,
  • a sport- és múzeumi belépők 8,3,
  • az üdülési szolgáltatás 5,6 százalékkal.

A ruházkodási cikkek, valamint a szeszes italok, dohányáruk ára 4,2–4,2 százalékkal emelkedett, ez utóbbin belül a dohányáruké 4,3 százalékkal.

A háztartási energia 4,5 százalékkal emelkedett, ezen belül

  • a vezetékes gáz 9,3,
  • az elektromos energia 2,1 százalékkal olcsóbb lett.

A tartós fogyasztási cikkekért 0,5 százalékkal kellett kevesebbet kellett fizetni, ez utóbbin belül a használt személygépkocsik ára 7,4 százalékkal csökkent, az új személygépkocsiké 6,3, a szobabútoroké 1,9, a konyha- és egyéb bútoroké 1,7, a fűtő- és főzőberendezéseké 1,3 százalékkal nőtt.  A gyógyszer, gyógyáruk 6,5, a járműüzemanyagok 6,0 százalékkal drágultak.

1 hónap alatt, 2024. júniushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek. 

Az élelmiszerek átlagosan 0,6, ezen belül a liszt 38,1, a cukor 13,9, az étolaj 9,0, a tej 6,8, a tojás 4,3, a baromfihús 3,0, a sertéshús 2,5 százalékkal került többe.

Az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) ára 5,0 százalékkal csökkent, ezen csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 1,2 százalékkal nőtt. A szolgáltatások 1,1, ezen belül az üdülési szolgáltatások 12,3, a postai szolgáltatások 5,0 százalékkal drágultak. A háztartási energiáért 0,8, ezen belül a vezetékes gázért 1,6 százalékkal kevesebbet kellett fizetni. A járműüzemanyagok ára 3,8 százalékkal nőtt.

Zsebbe nyúltak a magyarok, erőre kapott a fogyasztás

Fokozatosan dolgozzák le a boltok az elmúlt évek inflációval terhelt, nehéz gazdasági körülményeit, a fogyasztásban eddig mért, súlyos veszteségek tovább csökkentek júniusban – elemezte Vámos György az Economxnak a KSH keddi jelentését a kiskereskedelemről. Erről tt olvashat többet >>>

„Az előzetes várakozásunknál (3,9 százalék) magasabb adat az üzemanyagok árának várt megugrásán túl is tartalmazott egyedi kiugró tételeket, amik miatt jóval a szezonális trend felett alakult a havi átárazódás. Ezzel az inflációs pálya kissé az általunk várt felett alakul, és ez most különösen nem jött jókor, hiszen a múlt heti rosszabb amerikai munkaerőpiaci adatok okozta felélénkült kockázatkerülési attitűd miatt amúgy is árgus szemekkel nézik a befektetők a bejövő makroadatokat" – reagált az adatokra Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója. 

Némi hozamemelkedést ezért okozhat a várt feletti inflációs adat, mivel az utóbbi hetekben nagymértékben csökkentek a hazai hozamok a hozamgörbe teljes spektrumán.

„A mai adat, illetve a kockázati környezet romlása miatt az MNB rövid távon feltehetőleg nem fog változtatni az eddigi óvatos hozzáállásán. Maradhat a legutóbbi előretekintő iránymutatás alapján várható 1-2 további kamatvágás, illetve az adatvezérelt üzemmód annak ellenére, hogy a fejlett piaci kamatvágási várakozások nagymértékben emelkedtek az utóbbi napokban" – mutatott rá az igazgató. 

Az adatvezérelt monetáris politika miatt akár szigorúbb hozzáállás is elképzelhető (kezdetben csak a kommunikációban), amennyiben további várt feletti inflációs adatok jönnek, és a feltörekvő piacok kockázati megítélése tovább romlana, így Kiss Péter. 

MBH: a vártnál magasabb lett az infláció

„A mai adat kellemetlen meglepetést jelent. Nem is feltétlenül a meglepetés mértéke nagy (hiszen az éves indexben ez csupán egy tized százlékpontot jelent az általunk várt 4,0 százalékhoz képest), hanem az infláció szerkezete" – hangsúlyozta az adatokra reagálva Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrumának igazgatója.

A szakember szerint az, hogy a szolgáltatások továbbra is 9 százalék feletti mértékben drágulnak éves alapon, egyelőre messze nincs összhangban az MNB inflációs céljával. Az éves maginfláció a maga 4,7 százalékos értékével az MNB által várt 4,6 százalékos-os értéket ugyancsak meghaladja. Az élelmiszerek drágulása is a várt felett alakult, itt különösebb drágulásra nem számítottunk, ugyanakkor ez a csoport kívül esik a maginflációs tételeken.

„Ugyanakkor az is látható, hogy a mostani negatív meglepetést a szolgáltatásoknál alapvetően az üdülési szolgáltatások árainak nagyon jelentős megemelése okozta, más termékkörökben ennél azért mérsékeltebb árazás látható. Ráadásul a következő hónapokban továbbra is arra lehet számítani, hogy 4 százalék alá visszacsökkenjen az éves headline index. Amit közelről kell figyelni, hogy a maginfláció a következő hónapokban milyen mértékben emelkedik majd tovább. Év végére a headline index továbbra is 4,5 százalék környékére várható a mai adatközlést követően. Éves áltagban egyelőre tartjuk a 3,8 százalékos előrejelzésünket erre az évre" – így Árokszállási. 

A 3 százalékos jegybanki inflációs cél stabilan fenntartható elérése csak 2025-ben, annak is inkább a második felében várható, noha az éves átlagos infláció még a jövő évben is meghaladhatja még a 3 százalékot (előrejelzésünk 3,5 százalék). 

„A júliusi inflációs adat meghaladja a várakozásainkat, ami továbbra is óvatosságot indokol az MNB részéről. Eközben azonban a nemzetközi kamatkörnyezetben egyértelmű csökkenést láttunk az elmúlt napokban (különösen a tengerentúlon), ami legalább részben tartós lehet. Így, bár a mostani adat negatív meglepetést jelent, továbbra is úgy látjuk, hogy idén legalább egy kamatcsökkentés érkezhet még az MNB részéről, 6,5 százalékra. Ezen előrejelzésünkben ráadásul lefelé mutató kockázatokat érzékelünk. Azonban a piaci kamatvárakozások az elmúlt hetekben váratlanul nagyot csökkentek, és a mai inflációs adat tükrében egyáltalán nem vagyunk abban biztosak, hogy ezt a piaci várakozást az MNB le fogja tudni követni a következő hónapokban" – fejtette ki az elemzési igazgató.