Extra kevés lett idén az étkezési célra használható búza, ezért megugrott az ára. Mindennek folyományaként drágább lesz a liszt, és emelkedik a kenyér, valamint a péksütemények ára - hívta fel a figyelmet a Menedzsment Fórum. 

Az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszer adatai alapján az elmúlt hetekben sokat drágult a búza. 

Szeptember közepén az étkezési búza hazai termelői ára – áfa és szállítási költség nélkül – tonnánként még mindössze 73 588 forint volt, jelenleg viszont már az Agroinform piacterén tonnánként 90-100 ezer forint körüli áron hirdetik termésüket  a gazdák. 

Az áremelkedést a kereslet hajtja, mert az idei, közepes, valamivel több mint ötmillió tonnás országos termésnek a tavalyinál is rosszabb a minősége. 

A búza alig 20 százaléka lett étkezési minőségű, a négyötöde csak takarmánynak jó, miközben például a szomszédos Ausztriában fordított az arány: 20 százalék a takarmány és a többi étkezési minőségű.

A hazai árakra az is hatással van, hogy az unióban a tavalyitól jóval elmaradt, az előzetes adatok szerint 122 millió tonna lett az idei búzatermés. Főleg Franciaországban és Németországban csökkent jelentősen a hozam. A kenyérgabona határidős jegyzésára szeptember 23-án így tonnánként átszámítva 96 939 forintra emelkedett átmenetileg a párizsi árutőzsdén.

A malmok a tavalyinál jóval drágábban tudták, tudják a szükséges alapanyagot megvásárolni. Hiába olcsóbb a takarmánybúza, a malmoknak a sütőipari vevők számára étkezési minőségű búzát kell őrölni –  mutatott rá Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége főtitkára. 

Aki sokallja az árat és vár, az lemarad, mert sorban állnak a nyugat-európai vevők is, hiszen egész Európában kisebb a kínálat. 

Ezért jó hír, hogy ha drágán is, de a malmok még időben be tudtak vásárolni. Az már kevésbé, hogy a minőségi malmi búza tavalyinál magasabb ára okozta többletköltséget nem tudja lenyelni a malomipar. Nincs akkora nyeresége, így ez a lisztárakban fog tükröződni – előlegezte meg Pótsa Zsófia.

A drágább liszt pedig borítékolhatóan a sütőipari termékek árára is hatással lesz.

De hogy milyen mértékben, ezt a szakember előre nem tudta megbecsülni.