A MiniCRM azt vizsgálta, hogyan gondolkodnak a kkv-vezetők cégükről, annak értékéről, működéséről, jövőjéről. 

A Kkv Tükör kutatásból kiderül, hogy

a megkérdezett tulajdonosok és üzleti döntéshozók 10 százaléka teljes mértékben, 35 százalékuk inkább egyetért azzal, hogy a „cége rabszolgája”.

Ehhez képest a válaszadók 24 százaléka szögezte le, hogy a vállalkozása egyáltalán nem működne, ha őt kivennénk az irányításból, 47 százalékuk szerint pedig romlana a céges teljesítmény.

Márpedig Dorcsinecz József, a Szallas.hu és a Pepita.hu társalapítója szerint az üzleti döntéshozóknak el kell jutniuk addig a felismerésig, hogy sokkal nagyobb teljesítményt tudnak letenni az asztalra azzal, ha minden feladatot delegálnak és azok „csak” 95 százalékosan oldódnak meg, mint ha mindent ők csinálnak 100 százalékosan.

Ezzel egybecseng az NNG navigációsszoftvert gyártó céget alapító Balogh Péter szoftverfejlesztő-üzletember és angyalbefektető álláspontja is. Szerinte

problémás, hogy a cégvezetők egy része saját maga köré építi a szervezetet és meggyőződése, hogy nélküle fabatkát sem ér az egész. Így ő maga lesz a vállalat működésének akadálya.

A kutatás arra is rávilágít, hogy a kkv-vezetőknek csupán a 68 százaléka fogalmazott meg cége számára jövőképet, miközben személyes jövőképről a válaszadók nagy többsége (87 százalék) számolt be.   

Figyelemreméltó, hogy a cégvezetők kisebb százalékban rendelkeznek a saját cégükkel kapcsolatban jövőképpel, mint saját maguk számára. Ez azért is ellentmondásos, mert a cégvezetői személyes jövőkép egyik alappillérének kellene lennie, hogy rendelkezünk jövőképpel a saját vállalkozásunk számára

– mutat rá Rácz Csaba, a MiniCRM vezérigazgatója.

Ehhez képest a cégvezetők 32 százaléka nem fogalmazott meg jövőképet a cégének, ugyanakkor beigazolódott az, hogy minél nagyobb a cég forgalma, annál jellemzőbb, hogy van a cégvezetőnek személyes jövőképe.