Orbán Viktor szerint a gazdasági semlegességből a piacok, beruházások, finanszírozások, technológia semlegessége következik, és ez óriási vitákat szül a politikában. A miniszterelnök úgy vélte, minden támadással megpróbálják Magyarországot a gazdasági semlegesség útjáról letéríteni, „de ha jól csináljuk, akkor a következő évben 3-6 százalék közé emelkedhet a gazdaság, amely béremeléssel is járhat. Ez pedig jóllétet és magasabb életszínvonalat eredményezhet.”

Mint mondta, jó alapokra építkezve lehet ezt megcsinálni, „a turizmusunk rekordévet zár, az élelmiszeripar jó állapotban van. A járműipar viszont döcög, nem tudjuk eladni azokat, tehát a járműipar szempontjából nekünk nem kedvező a helyzet.”

Az Index összefoglalója szerint a miniszterelnök ismertette, hogy 2010-ben 12,5 százalékos munkanélküliség volt, ma 60-70 ezer betöltetlen állás van. „Jó minőségű, képzett, fegyelmezett a magyar munkás”– fogalmazott.

A fizetésekről elmondta, hogy a magas infláció, a háború, a szankciók hatása miatt az emberek szenvedtek. Most 3,5 százalék az infláció, "de meg tudtuk magunkat védeni attól, hogy az árak nagy mértékben emelkedjenek."

A gazdaság normális működésében nem lehet fenntartani az árstopot.

Olyan gazdaságpolitikára van szükség, hogy mindenkinek legyen keresete. Orbán Viktor szerint, a szabályozás rövid időtartalomra lehetséges, azonban hosszú távon a béremelésben kell gondolkodni. „Magas céljaink vannak, arról beszéltünk, hogy hogyan lehet elérni az 1000 eurós minimálbért. El akarunk jutni oda, hogy 2-3 éven belül, hogy 1 millió forint legyen az átlagjövedelem. Ez sikerülhet” – hangsúlyozta a kormányfő.

Mint mondta, jó lenne csökkenteni az adókat, mert akkor mindenki jól járna. A másik az állami alkalmazottak bére, amit akkor lehet emelni, ha van bevétel – tette hozzá arról, hogy az állami szektorban dolgozók nem tudnak lépést tartani a magánszektorban dolgozókkal szemben, kivéve a pedagógusok. Elmondta, hogy az orvosok, ápolók helyzete elfogadható állapotban van, vízügyesek azonban „legatyásodtak”.

Ha a gazdasági növekedés mértéke 3-6 százalék lesz, akkor minden problémánk megoldódik – jelentette ki, hozzátéve, hogy először a növekedést kell elérni, utána tudunk bérprogramot bővíteni.

Orbán Viktor szerint a családok támogatása az elsődleges, az a fontos, hogy az ő vagyoni helyzetük ne legyen rosszabb azokénál, akik nem vállaltak gyereket.

Ezért meg kell emelni kétszeresére a családi pótlékot a következő évben, „ebből nem engedek.” Hozzátette, hogy a gyerekesek számíthatnak arra, hogy az ő helyzetük érezhetően javulni fog a 2025-26-os évben.

Emmanuel Macron francia elnök Európai Unióval kapcsolatos kijelentésére reagálva azt mondta, abban nincs semmi túlzás, ugyanis, az uniós állampolgárok nem tűrik el, hogy a brüsszeli bürokraták rákényszerítsenek az Unióra valami olyat, ami mindenkit tönkretesz.

Macron már csak pár évet ad az Európai Uniónak. A francia elnök szerint az Amerikai Egyesült Államok és Kína is sokkal előrébb áll bizonyos kihívások kezelésében, és könnyen lemaradhatunk. Itt olvashat többet erről >>>

Úgy látja, az EU lezárta saját fejlődési útját, és még a „selymesen fogalmazó" Emmanuel Macron francia elnök is a „meghalás" kifejezést használta a helyzetre.