A Magyar Nemzeti Bank  friss adatai szerint 2024 első negyedévében emelkedett a nem kártyához kapcsolódó és a fizetési kártyákkal elkövetett csalások száma is. Az egyetlen bizakodásra okot adó hír csak az, hogy alkalmanként kevesebbet emelnek le az áldozatok számlájáról.

Az elektronikus pénzforgalomban bekövetkezett, háztartásokat érintő visszaélések összértéke 5,4 milliárd forint volt, ami 5,39 százalékos növekedést jelent 2023 utolsó negyedévéhez képest.

Alkalmanként átlagosan 1 millió 269 ezer forintot csaltak ki az áldozatoktól, ami némi csökkenést jelent az előző negyedévi 1 millió 456 ezer forinthoz viszonyítva.

A legjellemzőbb visszaélési módszerek a pszichológiai manipuláció (47,2 százalék) és az adathalászat (26,6 százalék). Szintén gyakoriak a számlához történő közvetlen hozzáférés megszerzésével (25,3 százalék) elkövetett csalások is.

Mindegyik elkövetési mód esetében az ügyfelek maguk adják ki az adataikat az elkövetőknek, így pedig a csalók igencsak könnyen hozzáférhetnek a pénzhez. 

Az OTP Bank első féléves adatai szerint a teljes ügyfélkár felét (54 százalék) a bank nevében történő fiktív hívásokkal csalják ki a szélhámosok. Ezen felül több olyan népszerű csalási forma is terjed, amelyeknek könnyebben esnek áldozatul az ügyfelek a készülődés vagy a vakáció alatt. 

Az ügyfelek és a bankok ugyanakkor egyre jobban szűrik a csalók akcióit.

Az utolsó negyedévben több mint 7 ezer sikertelen visszaélési kísérlet volt, ami több mint kétszerese az egy évvel korábbinak.

Sonjic László, az OTP Bank Bankbiztonsági igazgatóságának vezető tanácsadója kiemelte, náluk is számos olyan eszköz áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek megvédeni a pénzünket. 

  • Biometrikus azonosítás: Az ügyfeleknek az OTP MobilBankban lehetőségük van, hogy engedélyezzék ezt a funkciót, ezt követően arcfelismeréssel vagy ujjlenyomat-olvasó segítségével léphetnek be a MobilBankba, vagy hagyhatják jóvá internetes vásárlásainkat.
  • Napi limit beállítás: Tartsuk alacsonyan az összeget. Mobilbankban, illetve internetbankban egyaránt igény szerint lehet módosítani az ATM készpénzfelvételi, a vásárlási és a virtuális vásárlási limitet is. Sőt, már a napi átutalás plafonját is meghatározhatjuk.
  • Banki hívás ellenőrzése: Az ügyfelek az OTP MobilBankba belépve, hívás közben a Profil menüpontra (a saját nevük melletti ikonra) kattintva megnézhetik, hogy valóban a hitelintézet munkatársával beszélnek-e. Az új funkcióval a banki hívás időpontja, a hívószám, valamint az ügyfélszolgálati azonosító is ellenőrizhető.
  • Területi korlátozás: Állítsuk be a külföldi használat korlátozását attól függően, hogy épp hol tervezzük használni kártyánkat készpénzfelvételre vagy vásárlásra. Hosszabb külföldi nyaralás előtt jelentsük be határon túli tartózkodásunkat, hogy a bank nagyobb sikerrel tudja kiszűrni a visszaélés-gyanús tranzakciókat.
  • Webkártya: Kezeljük elkülönítve az internetes vásárlásra szánt összegeket. Egy virtuális kártyára, alszámlára díjmentesen átvezethetjük azt az értéket, amennyit éppen el szeretnénk költeni online.

A meglévő és az új védekezési megoldások mellett azonban az a legfontosabb, hogy senki ne adja ki a saját banki adatait.