Képes kimutatni a 12 leggyakoribb rákos megbetegedést még a tünetek megjelenése előtt az a vérvizsgálat, amelyet a Southamptoni Egyetem tudósai fejlesztettek ki – számolt be a Sunday Mirror.

A miONCO-szűrővizsgálat, amely lényegében a Covid-járvány idején használt PCR-teszt továbbfejlesztett változata, 50 féle rákos megbetegedést képes azonosítani.

Ezek közé tartozik a 12 leggyakoribb típus: a tüdő, az emlő, a prosztata, a hasnyálmirigy, a vastagbél, a petefészek, a máj, az agy, a nyelőcső, a húgyhólyag, a csont- és lágyrészszarkóma, valamint a gyomor rákos megbetegedése is.

A brit kormány 2,5 millió fontot biztosít a Nemzeti Egészségügyi és Gondozási Kutatóintézet révén a teszt fejlesztésének felgyorsítására.

Az egészségügyi miniszter, Wes Streeting, aki maga is megküzdött a rákkal, úgy nyilatkozott: ez a módszer öt éven belül forradalmasíthatja a betegség kezelését. A teszt megnyithatja a kaput a lakossági rákszűrés előtt, megváltoztathatja a túlélési esélyeket és csak Nagy-Britanniában évente 10 ezer ember életét mentheti meg.

Mindössze néhány csepp vérből kiderülhet, hogy tüdő-, mell- vagy hólyagrákunk van-e, és ezzel véget vethetnénk a vizsgálatokra és diagnózisra történő hónapokig tartó várakozásnak.

A Southamptoni Egyetem tudósai 20 ezer rákos beteg klinikai adatait használták fel a szűrés kifejlesztéséhez, amely szerintük 99 százalékban pontos, jóval felülmúlva a hasonló tesztek megbízhatóságát.

A következő lépésben tökéletesíteni kívánják a mesterséges intelligencia hatékonyságát, amely a vizsgálati mintákat és a biomarkereket elemzi különböző etnikumú emberek 8 ezer vérmintájának alapján.