Megvizsgáljuk egy szakmunkáshitel indítását, ami a diákhitellel azonos feltételekkel működne – jelentette be Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője a Tranzit Fesztiválon tartott előadásán. Elmondása szerint egy „békeköltségvetés" már ott van az asztalfiókban, amiből pár dolgot meg fog tudni valósítani a kormány, míg a többire béke esetén lesz képes – foglalta össze a Bank360.

A tervek között említette a családi adókedvezmények megduplázását, amit a miniszterelnök nemrégiben már bejelentett. Erről írt az Economx is.

A szakmunkáshitel lehetséges indulási idejét nem közölte a miniszter, és a feltételeiről is csak annyit árult el, hogy azok megegyeznének a jelenlegi diákhitelével.

Jelenleg az alábbi diákhiteleket lehet igényelni:

  • A Diákhitel1 konstrukció szabad felhasználású, arra költi az igénylő, amire akarja. Az összege szemeszterenként (oktatási félévenként) legfeljebb 750 000 forint. Kérhető egy összegben is a félév elején, vagy havi kifizetéssel. A Diákhitel1 kamata a piacon megtalálható személyi kölcsönökkel összehasonlítva sokkal kedvezőbb, jelenleg évi 7,99 százalék
  • A Diákhitel2 konstrukciót csak a képzés költségére lehet fordítani. A Diákhitel Központ közvetlenül az egyetemnek vagy főiskolának folyósítja a kölcsönt, rendezve ezzel a tandíjat. (Összege maximum annyi, mint a tandíj.) A Diákhitel2 kamata pedig az állami kamatkedvezmény miatt 0 százalék, hasonlóan a Képzési Hitelhez.

A Képzési Hitel kamatmentes, felnőttképzésben és szakképzésben igényelhető, felnőttképzésben legfeljebb félmillió forintig. A képzés díját lehet belőle finanszírozni, de legalább 20 százalék önerőre szükség van.

A diákhitel így működik:

  • nincs hagyományos hitelbírálat,
  • nem kell rendelkezni igazolt jövedelemmel, kezessel és megfelelő fedezettel sem az igényléshez,
  • törleszteni csak azután kell, ha már megszűnt a hallgatói jogviszony,
  • a havi törlesztőrészlet nagysága és a futamidő igazodik a későbbi jövedelemhez,
  • a pályakezdés nehézségeire való tekintettel az első két évben a mindenkori minimálbér alapján kell törleszteni,
  • a harmadik törlesztési évtől kezdve pedig a két évvel korábbi, bruttó éves jövedelem határozza meg a fizetendő törlesztőrészlet összegét,
  • korlátlan előtörlesztésre van lehetőség, plusz költségek nélkül, az előtörlesztés közvetlenül a tőketartozást csökkenti, így lehet rövidíteni a futamidőt, a futamidő szabadon alakítható,
  • a kötelezően fizetendő törlesztőrészletektől és az előtörlesztésektől függően változik, hogy mikor fogja visszafizetni az adós a teljes hiteltartozását.

Elképzelhető, hogy a leendő szakmunkáshitel esetén is lesz speciális diákszámla a jánlott vagy kötelező formában, ez majd az új konstrukció meghirdetése után derül ki.

Ilyen fizetésre számíthatnak a frissen felvett diákok

Július 25-én több mint 90 ezer diák örülhetett annak, hogy bejutott a felsőoktatásba. Az Economx annak nézett utána, hogy a legnépszerűbb szakokat választó tanulók mire számíthatnak majd a képzésük befejezése után a munkaerőpiacon. Itt vannak a részletek >>>