Az infláció a fiatalok többségének átírta az utazási terveit, de azért leleményességből, okos trükkökből nincs hiány a Kiwi.com friss, reprezentatív felmérésnek eredményei szerint.

Azok a fiatalok, akik terveznek utazni vagy már utaztak is idén, leginkább (43 százalék) egy európai úti célt keresnek fel. 38 százalék két-három Európán belüli utat tervez, míg körülbelül minden huszonötödik fiatal ennél is többször átszeli az országhatárt idén, de nem hagyja el az európai kontinenst.

Összességében a felmérésbe bevont korosztály, azaz a 18 és 37 év köztiek 15 százaléka választ idén Európán túli desztinációt. Generációs bontásban némiképp a Z generáció felnőttjei felé billen a mérleg nyelve, ők az Y generációnál nagyobb arányban választanak Európán túli célállomást, célállomásokat idén.

10-ből 4 fiatal felnőtt általában a legolcsóbb jegyeket keresi és a jegy ára alapján választja ki az úti célt. Ugyanez elmondható 10-ből 3 Y generációsról is. Szálláshelyek kapcsán is tudatos a többség: 56 százalék vallja, hogy a legjobb ár/érték arányt keresi.

Ez utóbbi a felmérésbe bevont országok (cseh, szlovák, lengyel, román és spanyol) közül Magyarországon a legjellemzőbb.

A felmérésből az is kiderült, hogy szinte mindenki alkalmaz valamilyen praktikát, amelyek közül ezek voltak a legnépszerűbbek:

  • árösszehasonlító oldalakat, appokat használ – 40 százalék;
  • jó előre foglal – 36 százalék;
  • bizonyos napokon/napokra foglal, amikor a jegyek olcsóbbak – 31 százalék;
  • rugalmas az utazás időpontjával kapcsolatban – 30 százalék;
  • megtanult kevés poggyászt pakolni, csak egy kis hátizsákkal utazik – 26 százalék;
  • rugalmas az úti cél tekintetében – 22 százalék;
  • korai/kései indulást/érkezést választ – 15 százalék. 

„A közkeletű vélekedés az, hogy vannak olyan napok, amikor kedvezőbb áron lehet repülőjegyet vásárolni, például kedden vagy szerdán reggel, de ezt semmilyen bizonyíték vagy adat nem támasztja alá. A repülőjegyárak nagyon dinamikusak, és számos tényező befolyásolja őket, például a szezonalitás, a járat hossza, a célállomás és az indulási hely is. Másrészről viszont az a nap, amikor utazni szeretnénk, tényleg számít. A pénteki és vasárnapi csúcsnapokon kívül, amikor a legnagyobb az utazási kereslet, a jegyek általában olcsóbbak” – mondta Stanislav Komanec, a Kiwi.com technológiai igazgatója. 

Százezreket spórolhat a nyaraláson, új módszer terjed

A last minute helyett az időben lefoglalt, jobb ár-értékű utazások tarolnak az idei évben. Olyanok is akadnak, akik már jövő nyárra foglalják a pihenést.