Az Audi egy belgiumi üzemének dolgozói mintegy 200 gépkocsikulcsot tulajdonítottak el a hétvégén, hogy megpróbálják rákényszeríteni a vezetőséget a telephely jövőjének tisztázására. Az ellopott kulcsokkal összefüggésben a munkásokat képviselő szakszervezet szóvivője elmondta, azok biztonságos helyen vannak, és addig nem adják azokat vissza, amíg az alkalmazottak nem kapnak egyértelmű információkat az üzem jövőjével kapcsolatban.

A mostani tiltakozás apropója, hogy a vállalat júliusban közölte: felmerült, hogy bezárják a Brüsszelben található telephelyet, mivel az ott gyártott elektromos Q8 e-tron SUV típusú járművek iránti kereslet visszaesett – írja a ProfitLine.

A telephelyen mintegy 3000 alkalmazott dolgozik.

Tovább fokozta a helyi munkavállalók aggodalmát, hogy az Audi anyavállalata, a Volkswagen múlt kedden bejelentette, hogy a következő években nem gyártanak több modellt Brüsszelben.

Büntetőfeljelentés következhet 

Az üzem vezetősége közölte, hogy „nem enged a zsarolásnak" és a dolgozók akciója „elfogadhatatlan". Felszólították az érintett alkalmazottakat:

minden elkobzott kulcsot juttassanak vissza az eredeti helyükre.

Amennyiben nem engedelmeskednek a felszólításnak, büntetőfeljelentést tesznek a vállalat elleni lopás és szabotázs miatt. A vezetőség állítja, hogy kamerák segítségével azonosítani tudják az elkövetőket, de remélik, hogy ilyen intézkedésekre nem lesz szükség, és hogy a párbeszéd konstruktív módon folytatódhat.

A munkásokat képviselő szakszervezet szeptember 16-ra nagyszabású tiltakozást jelentett be.