A cukorral édesített italok globális fogyasztása a gyermekek elhízásával párhuzamosan emelkedett az elmúlt évtizedekben. A legmagasabb fogyasztás Latin-Amerikában, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában volt tapasztalható – írja a Euronews.

Egy új, három évtizedet és 185 országot felölelő  tanulmány szerint a világ szinte minden részén a gyerekek több üdítőt és más cukrozott italt fogyasztanak, mint valaha, és ezzel párhuzamosan a gyermekek elhízási aránya is tovább emelkedik.

A The BMJ című szaklapban megjelent tanulmány szerint 2018-ban a gyerekek átlagosan 3,6 adag cukros italt fogyasztottak hetente, ami 22,9 százalékos növekedést jelent 1990-hez képest. Ez az érték még a felnőttek fogyasztásának növekedéséhez képest is sokkal több. 

A gyermekkori elhízás óriási mértékeket ölt globálisan, ma már mintegy 160 millió gyermeket és tizenévest érint. 

A tanulmánynak világszerte szinten minden országban meg kéne húznia a vészharangokat

– mondta Dariush Mozaffarian, a tanulmány vezető szerzője, az amerikai Tufts Egyetem Food is Medicine Institute igazgatója. 

A kutatók elsősorban a cukorral édesített  italokat (SSB) vizsgálták, vagyis az üdítők, energiaitalok, a nem 100 százalékos gyümölcs- és zöldséglevek. A kísérlet emellett nem tér ki a különböző kalóriamentes, mesterségesen édesített italokra, valamint az édesített tej, tea és kávé készítményekre.

A korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a cukorral édesített italok összefüggésbe hozhatók a fiatalok körében egyre gyakoribb és magasabb kockázattal járó elhízással. Ez azonban felnőttkorban még több egészségügyi problémával is járhat, beleértve a 2-es típusú cukorbetegséget, a szívbetegségeket és bizonyos rákos megbetegedéseket is.

Az új kutatás szerint a cukros italok fogyasztása világszerte magasabb volt az idősebb gyerekek és tinédzserek esetében, mint a fiatalabbaknál. Érdemes megemlíteni, hogy azok a gyermekek, akiknek szülei magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek, sokkal nagyobb arányban fogyasztanak üdítőket, mint az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők csemetéi. Ez az érték igaz a városi területen élőkre is.

Ennek hátterében állhat az is, hogy az alacsonyabb jövedelmű országokban a városi területeken élőknek és a magasan képzett embereknek több  pénzük van, így nagyobb valószínűséggel választhatják a cukros italokat.

Családok tízezreit érinti ez a betegség - Főleg a lányos szülőknek kell figyelni

A gerincferdülés négyszer gyakoribb a lányoknál, mint a fiú gyermekeknél, mondta Cs. Frank László gyermek ortopéd orvos. Fontos a korai diagnózis, amiben az iskolaorvosok, az edzők és a védőnők is segíthetnek.
Bővebben--->