Európa (a listán szereplő) 83 városában a lakosok kevesebb, mint fele gondolja úgy, hogy könnyű jó állást találni, de az Európai Bizottság az európai városok életminőségéről szóló, 2023-ban készülő jelentése szerint a vélemények igen eltérőek.

Palermóban például csak az emberek 4 százaléka áll a munkakereséshez optimistán, míg Prágában megdöbbentően sokan, 79 százalékuk bízik a széleskörű munkalehetőségekben – írja a Euronews. 

A felmérés az EU, az EFTA, több tagjelölt ország és az Egyesült Királyság területére terjedt ki. 

Fővárosok tekintetében jelentős eltérések figyelhetőek, milyen arányban is gondolják az ott élők, hogy könnyen találnak jó munkát. A listát Prága vezeti 79 százalékkal, amelyet Pozsony (72 százalék), Oslo (69) és Stockholm (68) követ. Budapest a középmezőnyben foglal helyet, a maga 52 százalékos értékével.

Rómában a legalacsonyabb az arány (20 százalék), amelyet Athén (21) és Madrid (24) előz meg.

Európa öt legnagyobb gazdasága közül  Párizs és London áll az élen, ahol a lakosok 61 százaléka  nyilatkozott optimistán a munkalehetőségekről, szorosan követi őket Berlin 57 százalékkal. Ezzel szemben Spanyolország és Olaszország fővárosai az utolsó harmadban helyezkednek el, ami a jó munkahelyek elérhetőségébe vetett bizalom sokkal alacsonyabb szintjét tükrözi. A fővárosok szintjén a dél- és délkelet-európai országok lényegesen kevésbé bíznak a jó munkahelyek megtalálásában, míg Észak- és Közép-Kelet-Európában általában pozitívabbak a munkahelyek elérhetőségét illetően.

Palermón kívül más olasz városok uralják az összesített utolsó helyezéseket, az 5 legalsóbb értéket elérő város közül csak négyben 20 százalék vagy annál kevesebb lakos hiszi, hogy könnyű jó állást találni.

Az első öt gazdaság közül Németországban a legmagasabb az átlagos arány, 60 százalék a városokban, amelynek élen  München áll 72 százalékkal, ezzel a teljes lista harmadik helyét elérve.

Ez az átlag az Egyesült Királyságban 63 százalék, Franciaországban 47 százalék, Olaszországban 24 százalék és Spanyolországban 21 százalék, és minden ország legalább négy várossal képviselteti magát.

A lista szerint az EU déli tagállamainak városaiban összességében csak minden negyedik embernek volt könnyű munkát találnia. Ezzel szemben a nyugati (53 százalék) és az északi városokban élők több mint fele (55 százalék) osztotta ezt a véleményt. A keleti városokban a lakosok mintegy fele vélekedett ugyanígy.

Itt a lista Európa leggazdagabb országairól

A WordAtlas statisztikája elsősorban az egy főre eső bruttó hazai terméket (GPT) vette figyelembe.
Bővebben--->