A végleges eredmények alapján a szavazatok 33,1 százalékát szerezte meg a Nemzeti Tömörülés a választások vasárnapi első fordulójában. A francia Belügyminisztérium adatai szerint a baloldal szövetsége 28 százalékot, az elnöki koalíció pedig 20 százalékot ért el. A republikánusok a szavazatok 6,7 százalékát kapták.

Az előrehozott kétfordulós nemzetgyűlési választásokon több mint 49 millió választópolgár a parlament alsóházának 577 képviselőjét választja meg öt évre. Az első fordulóban a részvételi arány 66,7 százalék volt. Ilyen magas részvételre 1988 óta nem akadt példa.

A történtek előzménye, hogy az európai parlamenti választásokon elszenvedett veresége miatt Emmanuel Macron francia elnök úgy határozott, feloszlatja a francia nemzetgyűlést, és előrehozott választásokat írt ki. Akkori döntését sokan vitatták, a vasárnapi fejleményeket értékelő első sajtóvélemények is felidézték ezt.

Azzal, hogy a köztársasági elnök a Nemzetgyűlés feloszlatásáról döntött, többsége felbomlását és végső soron a saját megsemmisülését okozta a következő három évre – kommentálta a választási eredményeket a Le Monde, amelynek írását az Index ismertette.

Emmanuel Macron elnök kormánykoalíciója a harmadik helyre szorult vissza, a hivatalban lévő elnök előrehozott választásokkal való hazardírozása látványosan visszaütött

– ezt pedig már a France 24 jegyezte meg. Le Pen tábora szerintük egyértelmű, de nem döntő győzelmet aratott, a szavazás végső kimenetele egyelőre még bizonytalan a július 7-i második forduló előtt.

Marine Le Pen még vasárnap este közölte, hogy Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" a választások első fordulójában. Mint mondta, a politikában semmi sem természetesebb egy hatalomváltásnál és egyben óva intett a pártja elleni hamis félelemkeltéstől.

Kijelentette: annak érdekében, hogy meg lehessen kezdeni Franciaország újjáépítését, a választópolgároknak abszolút többséghez kell segíteniük a törvényhozás alsó házában a pártját a második fordulóban. Ehhez 289 mandátumra van szükség.

Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke mindehhez hozzátette, hogy készen áll pártja győzelme esetén a miniszterelnökségre.

Emmanuel Macron "széleskörű demokratikus és republikánus összefogásra" szólított fel a nemzetgyűlési választások egy hét múlva esedékes második fordulójában a Nemzeti Tömörülés ellen. Az államfő egyben arról is beszélt, hogy a magas választói részvétel jelzi, az emberek mennyire fontosnak tartják ezt a voksolást és kívánságukat, hogy egyértelművé tegyék a politikai viszonyokat.

Gabriel Attal miniszterelnök egyenesen úgy fogalmazott:

"Ennek az estének az a tanulsága, hogy a szélsőjobb a hatalom kapujában áll. A cél most az, hogy megakadályozzuk, hogy a Nemzeti Tömörülés a második fordulóban abszolút többséghez jusson, hogy uralja a nemzetgyűlést, és így az országot a szégyenletes programjával kormányozza".   

A kétfordulós voksolás legfőbb tétje, hogy a Nemzeti Tömörülés fennállása óta először a legnagyobb parlamenti párttá válik-e, és meg tudja-e szerezni a kormányzáshoz szükséges többséget. Ebben az esetben úgynevezett politikai társbérlet alakul ki, azaz Emmanuel Macron és az ellenzéke által adott kormány közösen fogja vezetni az országot.