A várt mérsékelt lassulás helyett összességében gyorsult az euróövezet gazdasági aktivitásának növekedése augusztusban – ez derült ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének csütörtökön ismertetett előzetes értékeiből.

A szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) nem végleges, augusztusi értéke négy hónapja legmagasabb, 53,3 pont lett, meghaladta a júliusi 51,9 pontot. Elemzők arra számítottak, hogy a mutató 51,7 pontra süllyedt.

Mindeközben azonban rossz hír is érkezett az euróövezettel kapcsolatban. Romlott a fogyasztói hangulat az euróövezetben augusztusban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentése szerint.

A júliusi, 2022 februárja óta a legmagasabb szintet jelentő mínusz 13,0 pontról mínusz 13,4 pontra süllyedt a fogyasztói hangulatindex augusztusban, elmaradva a hosszú távú átlagtól. Elemzők ezzel szemben javuló – mínusz 12,6 pontos – augusztusi adatra számítottak.

A héten eldőlt, az Európai Unió 122 millió euró (47,8 milliárd forint) humanitárius segélyt nyújt a tágabb értelemben vett Afrika szarva nevű régiónak.

A támogatásból:

  • 42 millió eurót Etiópiának,
  • 40 millió eurót Szomáliának és
  • 40 millió eurót Dél-Szudánnak szánnak.

Az Európai Bizottság közleményében a térségben dúló konfliktusokkal, illetve az éghajlatváltozás okozta nehézségekkel indokolta a döntést. A támogatással a legkiszolgáltatottabbak alapvető szükségleteinek kielégítését igyekeznek segíteni, elsősorban az ivóvíz- és élelmiszerhiány enyhítését.

Ukrajna behúzott egy kötelezőt

Az ukrán parlament megszavazta szerdán a Római Statútum ratifikálásáról szóló törvényt, megnyitva ezzel az utat ahhoz, hogy ország csatlakozzon a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC). A törvényhozás 450 képviselője közül 281-en szavazták meg az intézkedést, amely kulcsfontosságú feltétele annak, hogy Ukrajna végül csatlakozhasson az Európai Unióhoz.

Ukrajna azonban csatolt egy külön nyilatkozatot az aláíráshoz, amely szerint a ratifikációs törvény hatálybalépését követő hét évig

„Ukrajna a Római Statútum 8. cikke szerinti bűncselekmények vonatkozásában nem ismeri el a Nemzetközi Büntetőbíróság joghatóságát állampolgárai felett”.

Ukrajna 2000-ben írta alá a Római Statútumot, de mindeddig nem ratifikálta, annak ellenére, hogy a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács 2015-ös határozata elismerte a parlamenti megerősítés szükségességét. Ennek egyik okaként az attól való félelmet jelölték meg, hogy az ICC ukrán állampolgárokat is felelősségre vonhat.

Emelkedőben Harris csillaga

Szerdán sokkoló amerikai foglalkoztatottsági adat került nyilvánosságra. Az amerikai munkaügyi tárca becslése szerint a 2023 márciusától 2024 márciusáig tartó egy év alatt 2009 óta a második legnagyobb visszaesést mutatják az amerikai foglalkoztatottság növekedésének számai.

Az Egyesült Államokban a legfőbb témát természetesen a héten is az ősszel esedékes elnökválasztás szolgáltatta. A legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a Demokrata Pártnak bejöhet az első sor cseréje. Az új elnökjelöltjük, Kamala Harris ugyanis fordítani tudott a republikánus Donald Trumppal szemben:

három és hat százalékpont közötti előnnyel vezet az aktuális alelnök.

Mindeközben Rumen Radev bolgár elnök hétfőn precedenst teremtett Bulgária jelenkori történelmében, mivel nem hagyta jóvá a Gorica Grancsarova-Kozsareva miniszterelnök-jelölt által javasolt új ügyvivői kabinet megalakítását, mert annak belügyminiszterként tagja lett volna az előző kormányokban is szerepet vállaló Kalin Sztojanov is.

Bőven van gond az európai elektromos fordulattal

A Ford bejelentette, hogy leállítják egy teljesen elektromos hétszemélyes SUV fejlesztését és helyette inkább egy hibrid változatot hoznak majd létre. A The Guardian arról írt, hogy az amerikai autógyártó szerint a tisztán elektromos modell nem lenne képes egy éven belül nyereséget elérni a kínai gyártók által támasztott kemény verseny miatt.

A gyártó eddig 400 millió dollár szerszámozási költséget írt le, emellett további 1,5 milliárd dolláros kiadást jelenthet a jövőben a stratégiaváltás.

A héten pedig megérkezett a kínai válasz is arra, hogy a közelmúltban az Európai Bizottság ideiglenes vámot vet ki a kínai elektromos járművek behozatalára. Kína szubvencióellenes vizsgálatot indított az Európai Unióból származó tejtermékek importja ellen, közvetlenül azután, hogy felülvizsgálták az ázsiai országban gyártott elektromos járművekre vonatkozó vámterveket.