Az elmúlt öt év legnagyobb folyó fizetési mérlegtöbbletét könyvelhette el augusztusban Törökország. A külfölddel folytatott kereskedelmi és befektetési forgalom legszélesebb mérőszáma augusztusban 4,3 milliárd dolláros többletet mutatott, szemben az előző havi 778 millió dolláros felülvizsgált többlettel a központi bank adatai szerint.

A Bloombergnek nyilatkozó közgazdászok ennél kevesebb, 4,2 milliárd dolláros többletre számítottak. Az eredmény fő hajtóereje a szolgáltatások 8,7 milliárd dolláros nettó többlete volt.

Nem túl ígéretes gazdasági hírek érkeztek Németországból

A németországi gyári megrendelések nagyot zuhantak augusztusban, ami újabb visszaesést jelent az ipar számára abban az évben, amikor Európa legnagyobb gazdasága nem képes elérni a várt fellendülést. A hétfőn közzétett adatok szerint a kereslet 5,8 százalékkal csökkent júliushoz képest két egymást követő hónapnyi növekedés után.

Ugyanebben a hónapban a vártnál jóval nagyobb mértékben nőtt a feldolgozóipari termelés. Elemzők szerint azonban könnyen lehet, hogy csak átmeneti volt a fellendülés.

Szeptemberben ráadásul romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelmi szektorban az ifo gazdaságkutató intézet felmérésének hétfőn publikált eredménye szerint. A kiskereskedelmi szektor egészére vonatkozó üzleti klímaindex az augusztusi mínusz 23,1 pontról mínusz 25,6 pontra csökkent.

Csak döcög a brit gazdaság is

Az augusztussal zárult három hónapos időszakban 0,2 százalék volt a brit gazdasági növekedés a májusban zárult három hónappal összevetve – derült ki a nemzeti statisztikai hivatal, az ONS pénteken közzétett adataiból.

Hogy az Egyesült Királyság gazdasági teljesítménye mi miatt hajlott az elmúlt időszakban a stagnálás felé, összetett kérdés. Több tényezőre is visszavezethető ez a jelenség.

Újra és újra felmerül a kérdés, hogy a brexit milyen hatást gyakorolt a gazdaságra, valamint hogy ez mennyire számszerűsíthető. Nem sokkal azt követően, hogy az Európai Unióból való kilépés 2020 januárjában bekövetkezett, beütött a koronavírus. Utóbbi az összes európai gazdaságot megroggyantotta, ez alól a brit gazdaság sem volt kivétel. Ezek mellett nagyon nehéz megállapítani, hogy a gazdasági megtorpanás hány százalékban írható a brexit, a koronavírus vagy éppen a kormány válaszlépéseinek rovására. Ráadásul az egészet 2022 februárjában megfejelte az orosz-ukrán háború kirobbanása is, nagyon komoly inflációs hatással a nyomában

nyilatkozta az Economxnak Egedy Gergely, az NKE ÁNTK Kormányzástani és Közpolitikai Tanszékének egyetemi tanára.

Ukrajna olajterminált robbantott

Az Európai Unió tagállamai engedélyezték az Ukrajnának nyújtott 35 milliárd eurós hitel folyósítását, ehhez felhasználják az orosz állam befagyasztott vagyonát is. Az EU Tanácsa pedig jóváhagyta az Oroszországgal szembeni új szankciórendszert a „destabilizáló intézkedések” miatt.

Az ukrán haderő közben felrobbantotta a Krím legnagyobb olajterminálját Feodoszijában, komoly károkat okozva az orosz haderő üzemanyag-ellátásában.

„Folytatódnak az Orosz Föderáció katonai és gazdasági potenciáljának aláásását célzó műveletek”

– írta az ukrán hadsereg vezérkara egy hétfői közleményben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig európai körútba kezdett, járt a héten Horvátországban, Olaszországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban is. Látogatásai során pedig az országok vezetőinek vázolta győzelmi tervét.

Kevesebb mint egy hónap maradt az amerikai elnökválasztásig

Az Egyesült Államokat elérte egy újabb hurrikán, idén már az ötödik. Közben pedig javában zajlik az elnökválasztási kampány is.

Egy friss közvélemény-kutatás alapján Donald Trump javítani tudott népszerűség terén, elemzők szerint elsősorban az illegális bevándorlók kezelésével kapcsolatos kijelentéseivel.

Kamala Harris demokrata alelnök három százalékponttal – 46-43 – vezet Trump előtt. Jelen állás szerint a szavazók 46 százaléka szavazna bizalmat Harrisnak, és 43 százaléka Trumpnak.

A volt elnök nem spórolt az ígéretekkel a héten. Közösségi oldalán bejelentette, a győzelemért még a kettős adóztatást is megszüntetné